Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Uitspraak Hof tegen NOS-indringer 

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie op 8 december opnieuw vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen Tarik Z. De rechtbank veroordeelde Z., die in januari het NOS-gebouw binnendrong met een nepwapen en zendtijd eiste, eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. gingen in beroep tegen deze straf.

Kortste dag van het jaar 

Dinsdag 22 december is officieel de kortste dag van 2015 op het noordelijk halfrond. Meestal is 21 december de dag met de minste zonuren, maar omdat de moderne kalender precies 365 dagen bevat en een zonnejaar een fractie meer (365,2422 dagen), valt de kortste dag soms op een andere datum. Vanaf 22 december worden de dagen langer, tot de langste dag in juni. 

Uitspraak Hoge Raad over piraterij Somalië

Drie Somalische piraten werden in 2012 veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Ze werden opgepakt door Nederlandse mariniers toen zij vissers gijzelden op de Indische Oceaan in april 2011. Het drietal vroeg asiel aan in Nederland, na tweederde van de straf te hebben uitgezeten. 

Grieks parlement stemt over erkenning Palestina

Een commissie van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken stemde eerder al unaniem in met een motie om Palestina als land te erkennen. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas is bij de stemming in het parlement aanwezig: hij is voor twee dagen in Griekenland. 

Weer en verkeer

In de nacht van maandag op dinsdag blijft volgens het KNMI de bewolking in het zuiden van Nederland overheersen. In die regio kan lichte regen of motregen vallen. In het noorden van Nederland klaart het op. Aan zee waait een vrij krachtige wind. 

Dinsdag begint met bewolking en regen. Later klaart het op de meeste plaatsen op en wordt het ongeveer 14 graden. Aan zee kunnen opnieuw zware windstoten voorkomen. 

De ANWB denkt dat er dinsdag vanwege de kerstvakantie "nauwelijks tot geen" files staan. 

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie