Dit wordt het nieuws op vrijdag 18 december

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Deuren van Glazen Huis Serious Request sluiten

De twaalfde editie van de benefietactie van 3FM met radio-dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering staat in het teken van de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. NU.nl reisde in het Kader van Serious Request met het Rode Kruis mee naar het oosten van Congo, waar nog altijd tienduizenden kinderen op de vlucht zijn voor het geweld. De deuren van het Glazen Huis, dat dit jaar in Heerlen staat, worden tussen 20.00 en 20.15 uur gesloten door zanger James Morrison en zangeres Ilse DeLange.

Handbalsters strijden om finaleplek tegen Polen

De Nederlandse handbalsters zijn met een plek in de halve finales al bezig aan beste WK uit de historie, maar de ploeg van bondscoach Henk Groener wil nu ook voor de wereldtitel gaan. Polen is vrijdagavond de laatste hindernis voor Oranje op weg naar de finale. Vorige week was het dit WK nog ongeslagen Nederland in de groepsfase veel te sterk voor de Poolse vrouwen: 31-20. Het duel in de Jyske Bank Boxen in Herning begint om 18.00 uur. De andere halve finale gaat later op de avond tussen Noorwegen en Roemenië.

Uitspraak over berechting Shell in Nederland na claim Nigerianen

Het Gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in het hoger beroep dat Nigeriaanse boeren hebben aangespannen tegen oliegigant Shell. De rechtszaak tegen het Brits-Nederlandse bedrijf draait om de enorme vervuiling in de Nigerdelta die Shell zou hebben veroorzaakt. De uitspraak vrijdag gaat vooral over de vraag of Shell in Nederland mag worden berecht, terwijl het een Nigeriaanse dochteronderneming betrof. 

Relschopppers Schilderswijk voor de rechter

In Den Haag staan vrijdag zes personen voor de rechter naar aanleiding van de rellen in de Haagse Schilderswijk afgelopen zomer. Ze worden verdacht van stenen gooien naar de politie, vernielingen en plaatsen van een foto van een politie-agent op Facebook. De rellen braken uit naar aanleiding van de dood van de door de politie gearresteerde Arubaan Mitch Henriquez.

Michael van Gerwen speelt eerste partij op WK darts

Michael van Gerwen, de absolute topfavoriet bij het WK darts van profbond PDC, begint de jacht op zijn tweede wereldtitel met een wedstrijd in de eerste ronde tegen de winnaar van het voorrondeduel tussen Thanawat Gaweenuntavong uit Thailand en de Duitser René Eidams. Ook Vincent van der Voort komt voor het eerst in actie in Londen. De finale van het WK darts is op 3 januari 2016.

En verder:

stemt de gemeenteraad van Enschede over het steunen van het noodlijdende FC Twente.

- gaat de Haagse politiek vrijdag met kerstreces, dat duurt tot en met 11 januari.

- spelen veertien ploegen in de Jupiler League vrijdagavond vanaf 20.00 uur hun laatste duel voor de winterstop, die duurt tot 15 januari. Sparta weet nu al dat het als koploper het nieuwe jaar in zal gaan.

Weer en verkeer

Vrijdag wordt het vanuit het westen snel droog en gaat op veel plaatsen de zon regelmatig schijnen. Het blijft de rest van de dag droog en het wordt 11 tot 13 graden. In het weekeinde is het meestal droog en blijft het zacht.

De ANWB verwacht vrijdag een lichte ochtendspits.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

Tip de redactie