Hoe voerden de politiebonden actie?

De politiebonden hebben maanden lang actie gevoerd voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Een greep uit de acties.

- Politiemensen schreven de afgelopen maanden minder boetes uit.

- Agenten rukten niet meer uit bij geen spoed.

- Er waren sirene-acties: groepen bij elkaar opgestelde politievoertuigen zetten door het hele land op gezette tijden tegelijk hun sirenes aan.

- Politievoertuigen reden verschillende keren zacht op snelwegen om het verkeer op te houden.

- Politiepersoneel van de verschillende eenheden in Nederland hielden werkonderbrekingen. Ook legde de parketpolitie het werk een aantal uur bij rechtbanken neer.

- Actievoerende medewerkers van de vreemdelingenpolitie zetten vreemdelingen na aanhouding en afhandeling van het papierwerk niet vast, waardoor ze niet konden worden uitgezet.

- Er waren acties bij de start van de voetbalcompetitie. De voetbalwedstrijd Feyenoord - Vitesse moest worden uitgesteld.

- Agenten voerden actie bij het begin van de Tour de France in Nederland: Agenten fietsten mee met de reclamekaravaan in Rotterdam en aan de Erasmusbrug hingen grote spandoeken om aandacht te vragen voor het cao-conflict.

- Politiemensen kwamen massaal naar een grote demonstratie in Den Haag in september, waarbij ze de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Financiën en het Binnenhof (waar Algemene Zaken zit), blokkeerden.

- Deurwaarders werden niet meer begeleid. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur spande hierover een rechtszaak aan, maar verloor die, ook in hoger beroep. Gerechtsdeurwaarders moeten volgens de wet begeleid worden door de politie, als bij een beslaglegging de deuren zijn gesloten of de toegang wordt geweigerd.

- De afdeling Communicatie stond de pers alleen nog te woord bij grotere calamiteiten.

Lees meer over:
Tip de redactie