Dit wordt het nieuws op donderdag 17 december

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Holleeder getuigt in Passage-proces

Het hoger beroep in het Passageproces bij het gerechtshof in Amsterdam gaat donderdag om 9.30 uur verder met de getuigenis van Willem Holleeder, die zelf geen verdachte is in deze zaak. Eerder verklaarden zijn zussen Sonja en Astrid en zijn ex Sandra den Hartog in het liquidatieproces. Zij schetsten vooral een beeld van Holleeder waarin hij hun leven lange tijd bepaalde. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl in respectievelijk 2005 en 2006.

Blatter voor ethische commissie FIFA

FIFA-president Sepp Blatter, die begin oktober voor negentig dagen werd geschorst door de wereldvoetbalbond, krijgt in een persoonlijke hoorzitting op het FIFA-hoofdkantoor in Zürich de kans om zich te verdedigen en tegenbewijs in te dienen bij de ethische commissie. Dat orgaan zal vermoedelijk een schorsing van minimaal zeven jaar eisen tegen Blatter. De 79-jarige Zwitser is geschorst naar aanleiding van een dubieuze betaling aan Michel Platini in 2011. De Franse UEFA-voorzitter zou zijn hoorzitting op vrijdag hebben, maar hij boycot die bijeenkomst.

Poetin houdt jaarlijkse persconferentie

De Russische president Vladimir Poetin houdt donderdag om 12.00 uur zijn jaarlijkse persconferentie. Bijna 1.400 journalisten krijgen de kans om Poetin vragen te stellen over zeer uiteenlopende kwesties. Door de jaren heen is de persconferentie uitgegroeid tot een groot evenement dat uren duurt en op televisie wordt uitgezonden.

Algemene ledenvergadering Ajax

De bestuursraad van Ajax zal in de Amsterdam Arena vragen moeten beantwoorden over onder meer het vertrek van clubicoon Johan Cruijff als adviseur en het kritische rapport dat Tscheu La Ling recent schreef. Het is mogelijk dat de bestuursraad onder leiding van voorzitter Hennie Henrichs wordt weggestuurd door de leden. De vergadering begint om 20.00 uur.

Feyenoord speelt achtste finale KNVB Beker

Feyenoord en Willem II trappen donderdagavond om 20.45 uur in Rotterdam af voor de laatste achtste finale in de KNVB-beker. De ploegen speelden in september al tegen elkaar in de eredivisie en toen won de ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst met 1-0 door een goal van Eljero Elia. Aansluitend op het duel in De Kuip volgt de loting voor de kwartfinales.

En verder:

- besluit de Europese Unie of de economische sancties tegen Rusland worden verlengd.

- begint FC Barcelona de jacht op de vijfde hoofprijs dit jaar bij het WK voor clubs. De Catalanen nemen het in hun eerste wedstrijd - direct de halve finale - op tegen Guangzhou Evergrande uit China, de winnaar van de Aziatische Champions League.

 - bezoekt koning Willem-Alexander de NAVO in Brussel.

Weer en verkeer

Donderdag is er veel bewolking, maar ook soms zon. Het blijft vrijwel overal droog en zeer zacht met 13 tot 15 graden. Ook dan sneuvelen er waarschijnlijk net als woensdag records. De wind is overwegend matig uit zuidelijke of zuidwestelijke richting.

De ANWB verwacht een normale ochtendspits.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

NUwerk

Tip de redactie