De koepel van Amerikaanse centrale banken heeft in december 2015 voor het eerst in bijna tien jaar de rente in de VS verhoogd. Daarmee zet de Fed na jaren van ongekende stimuleringsmaatregelen een nieuwe stap richting een monetair beleid.

De afgelopen jaren ondersteunde de Fed de Amerikaanse economie met een ongekend lage rente en een omvangrijke stroom vers geld. De rente stond al sinds eind 2008 op 0 procent tot 0,25 procent. De Fed heeft in 2006 voor het laatst een verhoging doorgevoerd.

Zowel in september als in oktober 2015 zag de Fed nog af van een verhoging. Onder meer zorgen over de wereldeconomie en de financiële markten deden de bestuurders besluiten de rente toch nog niet te verhogen. In oktober bleek dat de arbeidsmarkt en inflatie onvoldoende vooruitgang lieten zien, om een renteverhoging te verdedigen.

Maar inmiddels is 's werelds grootste economie volgens de centrale bankiers weer sterk genoeg om meer op eigen benen te komen te staan en is het tijd om de rente verhogen.

Symbolische waarde

De rentestap van de Fed is in eerste instantie vooral van symbolische waarde. De verhoging is beperkt gebleven tot een kwart procentpunt. De rente komt nu uit op het nog altijd bijzonder lage peil van 0,25 tot 0,5 procent.

Het directe effect van die stap op de Amerikaanse en internationale economie zal dan ook beperkt blijven. De grote vraag is vooral in welk tempo de centrale bankiers volgend jaar verder gaan.

Zwaardere gevolgen

De symbolische waarde maakt plaats voor zwaardere gevolgen als de rente in een stevig tempo verder wordt opgevoerd. De toch al forse kapitaalstroom uit opkomende landen naar de VS wordt dan heviger, waardoor de financieel zwakkere landen in de opkomende markten verder in de problemen kunnen komen.

Daarnaast loopt de waarde van de dollar dan waarschijnlijk verder op. Dat kan druk zetten op het herstel van de Amerikaanse economie, omdat een sterkere dollar producten uit de VS duurder maakt. Europese bedrijven kunnen op hun beurt profiteren, omdat de relatief goedkope euro hun goederen juist aantrekkelijker maakt.

Geleidelijk

Fed-president Janet Yellen waarschuwde begin december 2015 nog voor potentiële risico's als de koepel te lang wacht met een verhoging. ''Hoe langer we wachten, hoe groter de kans dat we later de rente met grote stappen moeten opvoeren. Dat zou de markten uit balans kunnen brengen en zelfs kunnen leiden tot een economische recessie.''

Yellen benadrukte daarom eerder al dat de rente ''geleidelijk'' verder wordt verhoogd. Of dat pad daadwerkelijk wordt gevolgd, moet nog blijken. Zo is de inflatie in de VS, net als in Europa, veel lager dan de Fed wenst. De koepel streeft naar een niveau van 2 procent.

Verder viel de groei van de Amerikaanse economie sterk terug en nemen de zorgen over de groei in andere delen van de wereld toe. Nieuwe tegenvallers kunnen de Fed volgend jaar alweer dwingen de koers opnieuw te wijzigen.