In Zwitserland praat de regering van Jemen onder leiding van de Verenigde Naties met de Houthi-rebellen over een oplossing voor het conflict. Wat is de situatie op dit moment in Jemen? 

In Jemen is op dit moment een staakt-het-vuren van kracht. 

Het bestand is voor een periode van zeven dagen afgekondigd. Gesprekken in Zwitserland moeten er nu toe leiden dat de rust in het land standhoudt als het bestand afloopt. 

In Biel praten vertegenwoordigers van president Abdrabbuh Mansour Hadi met de Houthi's en vertegenwoordigers van de partij van oud-dictator Ali Abdullah Saleh. 

Sinds het begin van het conflict zijn bijna zesduizend mensen gedood. 

Volgens de BBC is ongeveer de helft van de slachtoffers burger. De meeste slachtoffers vielen bij aanvallen van een door Saudi-Arabië geleide coalitie die sinds maart in Jemen actief is. 

Meer dan 21 miljoen Jemenieten hebben hulp nodig. Ongeveer 27.000 mensen zijn gewond geraakt sinds de coalitie begon met de luchtaanvallen. 

De coalitie startte de militaire operatie na een opmars van de Houthi's. 

De rebellen namen de hoofdstad van Jemen, Sanaa, in en rukten op naar de tweede stad van het land: Aden. President Hadi, de premier en het gehele kabinet stapten op 22 januari op en de Houthi-rebellen grepen de macht. Hadi vluchtte naar Saudi-Arabië. 

Sinds juli hebben regeringstroepen met de hulp van de coalitie vijf zuidelijke provincies heroverd, waaronder Aden. De Houthi's en troepen die loyaal zijn aan Saleh liggen onder vuur in Taiz, de derde stad van het land. 

In Jemen dreigt een opmars van IS. 

Een Jemenitische tak van de terreurbeweging is volgens The New York Times sterker geworden door het machtsvacuüm en vastberaden om zichzelf neer te zetten als de wreedste beweging van Jemen. De aanvallen van IS in Jemen worden zelfs door al-Qaeda te extreem bevonden.

Bij aanvallen van IS op moskeeën kwamen eerder dit jaar meer dan 130 mensen om en de terreurbeweging heeft recentelijk meerdere aanslagen uitgevoerd met autobommen. Ook zijn video's vrijgegeven waarin sjiieten worden vermoord. 

Naast IS speelt terreurbeweging al-Qaeda een grote rol in Jemen. 

Eerdere pogingen om tot een politieke oplossing te komen faalden. 

De VN leidde eerder tevergeefs gesprekken tussen de regering en de Houthi-rebellen. Eerdere wapenstilstanden werden gebroken of niet verlengd. 

Jemen is na de Arabische revolutie nog altijd een chaos.

Dictator Saleh moest opstappen nadat Jemenitische burgers in navolging van de Tunesiërs en de Egyptenaren massaal de straat op gingen. Saleh was al meer dan dertig jaar aan de macht in het land. Onder Hadi, die sinds 2012 regeert, gaat het echter niet beter met het land en rukten de Houthi's op naar Sanaa.