Dit wordt het nieuws op dinsdag 15 december

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 15 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Kabinet beantwoordt 250 vragen over Teeven-deal

Dinsdag moet het kabinet voor 14.00 uur antwoord geven op 250 Kamervragen naar aanleiding van het rapport over de deal met crimineel Cees H.. Later op de dag spreekt de Kamer in een hoorzitting met de commissie Oosting om vervolgens woensdag in een Kamerdebat met premier Rutte en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) opheldering te vragen over onder andere de rol die Rutte heeft in de affaire.

Commotie over haar rol in de Teeven-deal deed Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zaterdag besluiten per direct op te stappen. Het bestuur van de Tweede Kamer buigt zich dinsdag over de profielschets van haar opvolger. 

Europees parlement spreekt over strenge bewaking buitengrenzen Schengenzone 

De Europese Commissie komt dinsdag met een voorstel tot de oprichting van een Europese grens- en kustwacht. Die krijgt de bevoegdheid in te grijpen als een land zijn grenscontroles zelf niet op orde krijgt. De Commissie doet zo een poging de migratiestromen te beperken. Als het plan door het parlement wordt goedgekeurd worden de lidstaten bijvoorbeeld verplicht binnen enkele dagen 1.500 grenswachten te leveren als ''directe actie'' nodig is. Ook moeten ze schepen en ander materieel zoals vingerafdrukapparatuur beschikbaar stellen.

Vredesgesprekken Jemen van start

Onder leiding van de Verenigde Naties praten de strijdende partijen in Jemen vanaf dinsdag over een mogelijke oplossing voor het conflict. De Houthi-rebellen namen negen maanden geleden de macht over van president Hadi, die naar Saudi-Arabië vluchtte. Onder leiding van dat land bombardeert een internationale coalitie doelwitten van de Houthi's. President Hadi kondigde eerder aan dat vanaf dinsdag een zevendaags staakt-het-vuren geldt.  

Sportman en -vrouw van 2015 bekend op NOC*NSF Sportgala

De Nederlandse sportwereld is dinsdagavond in de RAI in Amsterdam voor de uitreiking van de belangrijkste sportprijzen. Sjinkie Knegt (wereldkampioen shorttrack), Niek Kimmann (wereldkampioen BMX) en Jeroen Dubbeldam (Europees kampioen bij de springruiters) zijn de genomineerden voor Sportman van het Jaar. Atlete Dafne Schippers, zwemster Sharon van Rouwendaal en turnster Sanne Wevers maken kans op de prijs voor Sportvrouw van het jaar. 

Wiebes verdedigt Belastingplan voor Eerste Kamer

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) verdedigt dinsdagavond zijn Belastingplan in de Eerste Kamer. Wiebes heeft dankzij D66 sinds vorige week voldoende steun van de oppositie binnen voor het plan. Lang leek het erop dat de lastenverlichting van 5 miljard, die 35.000 banen moet opleveren, zou stranden in de Eerste Kamer.

Star Wars: The Force Awakens in première in Nederland

Het zevende deel van Star Wars gaat dinsdagavond in première in Theater Amsterdam in de hoofdstad. De film heeft inmiddels al het voorverkooprecord in Nederland verbroken. Voor de eerste twee dagen zijn al ruim 115.000 toegangsbewijzen verkocht. Oude bekenden als Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill zijn te zien in de film die wordt geproduceerd door Walt Disney.

En verder:

- Is het dinsdag vijftig jaar geleden dat de Zeelandbrug tussen de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland werd geopend. De 5022 meter lange brug krijgt dinsdag de status van Rijksmonument.  

Weer en verkeer

In de nacht van maandag op dinsdag blijft het wisselend bewolkt en valt er lokaal motregen. Het koelt af naar waarden tussen 2 en 6 graden. Dinsdag overheerst de bewolking, in het noorden schijnt soms nog de zon. In de avond valt er vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen regen. Het wordt maximaal 6 tot 9 graden en er staat weinig wind.

De ANWB verwacht voor dinsdag een normale ochtendspits. 

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

NUwerk

Tip de redactie