Het aftreden van Anouchka van Miltenburg komt na het zoveelste incident in haar korte loopbaan als Kamervoorzitter. Sinds haar aantreden in 2012 luidde steeds vaker kritiek op haar functioneren. Ze zat er nog maar net of ze riep al irritaties op met haar moeizame manier van voorzitten. Ze werd opgeroepen tot meer flexibiliteit.

Een overzicht van de merkwaardige momenten van Van Miltenburg als Kamervoorzitter:

- Teevendeal

De val van de goedlachse VVD'er werd deze week ingeluid door het rapport van de Commissie-Oosting over de zogeheten Teevendeal. Een anonieme brief van een klokkenluider over de affaire, die aan haar was gericht, werd volgens de standaardprocedure namelijk vernietigd.

Inmiddels is besloten die procedure te veranderen, maar dat kan niet verhelpen dat Van Miltenburg op 12 december per direct opstapt als Kamervoorzitter.

- Nepparlement

Recent vroeg D66-leider Alexander Pechtold zich af waarom Van Miltenburg niet ingreep toen de PVV de Tweede Kamer bestempelde als 'nepparlement'. Veel parlementariërs waren verbolgen over de uitspraak en over het feit dan Van Miltenburg niet ingreep. Van Miltenburg verdedigde na het debat haar optreden. "In de Grondwet staat dat Kamerleden in de Kamer alles mogen zeggen"

- Voortman

In april 2015 speelde de kwestie Linda Voortman. Het GroenLinks-Kamerlid wilde opheldering van de Kamervoorzitter en de rest van het dagelijks bestuur van de Kamer over een beschuldiging van vorig jaar dat Voortman namen gelekt zou hebben van kandidaten voor de functie van Nationale ombudsman. Maar na onderzoek bleek dat Voortman niets te verwijten viel. Voortman wil weten waarom dat zogenoemde presidium aangifte tegen haar deed.

- 'Much ado about nothing

In maart dit jaar flapte Van Miltenburg er ''Much ado about nothing'', uit. Dat deed ze bij een hoofdelijke stemming over een motie. ''Een hoop heisa om niks'', zei ze dus eigenlijk. De voorzitter was vergeten dat de microfoon nog aanstond. 

- ICT

Verbijstering veroorzaakte ze bij de overhandiging van een onderzoeksrapport in oktober 2014 over ICT: "Ik moest even googelen wat ICT betekent."

- Overstuur

Een dieptepunt was in april 2013 . Toen suggereerde CDA-fractieleider Sybrand Buma dat de Kamervoorzitter een debat in een zekere richting stuurde. Van Miltenburg verliet overstuur de vergadering. Niet lang daarna bekritiseerden Kamerleden Van Miltenburg anoniem in de Volkskrant.

- Arib

Ook kreeg ze kritiek toen ze het in oktober 2013 niet opnam voor plaatsvervangend voorzitter Khadija Arib na een tweet van PVV-leider Geert Wilders: ''Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse (Arib) vanmiddag als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer". Van Miltenburg wilde de Koran met andere boeken wel laten verdwijnen in een zoals ze het noemde ''opruimactie''. Na kritiek zag ze er weer van af.

- Wilders

Verder liet ze onder meer toe dat Wilders in september 2013 zijn D66-collega Alexander Pechtold bestempelde als een 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje'. 

Na een loopbaan in de journalistiek werd Van Miltenburg in 1997 lid bij de VVD. Begin 2003 kwam ze voor de VVD in de Tweede Kamer. Toen Mark Rutte premier werd en een flink aantal ervaren Kamerleden meenam naar het kabinet, werd Van Miltenburg vicefractievoorzitter. In 2012 volgde ze Gerdie Verbeet op als Kamervoorzitter.