Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 10 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Uitspraak Haagse jihadproces

Justitie hoopt met de Context-zaak een groep van negen verdachten te kunnen berechten die mensen zou ronselen voor de strijd in Syrië. Tegen hoofdverdachten Azzedine C., Rudolph H. en Oussama C. zijn celstraffen van respectievelijk  zeven, zes en vijf jaar geëist. De uitspraak begint om 9.30 uur en is in de 'bunker', de zwaarbewaakte rechtbank in Amsterdam. 

Kleine kans Ajax op overwintering in Europa League

Ajax heeft donderdagavond vanaf 19.00 uur nog een kleine kans om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League. De ploeg van Frank de Boer moet zelf thuis winnen van de Noorse koploper Molde FK en hopen dat nummer twee Fenerbahçe tegelijkertijd in Istanbul verliest van het al uitgeschakelde Celtic.

AZ en FC Groningen spelen in hun laatste groepsduel alleen nog om om de eer en de winstpremie, want beide ploegen zijn al uitgeschakeld. AZ neemt het vanaf 21.05 uur in Spanje op tegen Athletic Bilbao en FC Groningen vanaf 19.00 uur tegen Sporting Braga.

Kort geding Ajax-fans

Donderdag dient ook het kort geding dat supporters van Ajax aanspanden om af te dwingen dat ze zondag naar de uitwedstrijd tegen FC Utrecht mogen. Burgemeester Jan van Zanen verbood Ajax-fans te komen, omdat hij de veiligheid in het stadion niet kon garanderen. Tijdens het vorige duel in De Galgenwaard zongen leden van de harde kern van FC Utrecht antisemitische liederen. Hun tribune moet daarom tegen Ajax leeg blijven, maar veel supporters hebben toch kaarten voor andere plekken.

Oud-topman Rochdale hoort straf

Hubert Möllenkamp wordt verdacht van meineed, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. De aanklager verwijt hem dat hij een voorbeeldrol had moeten vervullen bij woningcorporatie Rochdale, en heeft voor de rechtbank van Amsterdam drie jaar cel geëist. Tegen drie medeverdachten zijn straffen van drie tot acht maanden cel geëist. De uitspraak begint om 10.00 uur.

En verder:

- is ook de uitspraak in de Tjeukemeermoord, waarin zes jaar cel is geëist tegen de 27-jarige verdachte George Marian H. voor medeplichtigheid bij de moord op de 35-jarige Omar Kourrich.

- worden in Stockholm de Nobelprijzen uitgereikt. De winnaars zijn in oktober al bekendgemaakt.

- en is het de Dag van de Mensenrechten.

Weer en verkeer

De wind is matig tot krachtig uit het zuidwesten en trekt donderdag aan en wordt soms hard aan zee, 7 Bft. De maxima liggen tussen de 6 en 9 graden. Tegen de avond gaat het vanuit het noordwesten regenen. In de avond trekt de regen verder landinwaarts maar in het oosten blijft het tot de nacht droog.

De ANWB verwacht tijdens de ochtendspits geen bijzonderheden.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie