Hoe zat het nou met de 'Teeven-deal? Wat ging er mis en wie wist wat op welk moment? Woensdag komt in het rapport van de commissie-Oosting mogelijk het langverwachte antwoord op de vele vragen die spelen rond deze deal tussen justitie en een drugscrimineel.

De affaire begon met een schikkingszaak in 2000 tussen toenmalig officier van Justitie Fred Teeven en Cees H, waarin werd besloten dat voormalig drugscrimineel Cees H. een boete moest betalen en hij daarna de rest van zijn bevroren vermogen weer zou krijgen.

Aanvankelijk werd het vermogen geschat op 500 miljoen gulden, maar dat bedrag werd gedurende de procedure naar beneden bijgesteld. Het in beslag genomen vermogen van 5 miljoen gulden had toen nog maar een waarde van 2 miljoen gulden, zo schreef verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (Justitie) vorig jaar aan de Kamer.

Teeven en H. kwamen vervolgens tot een deal waarbij de crimineel 1,25 miljoen mocht houden en een boete van 750.000 gulden moest betalen, zo deelde Opstelten de Kamer mee.

Onderdeel van de overeenkomst was dat de fiscus buiten de deal gehouden zou worden. Volgens sommige experts zou dat neerkomen op een witwasoperatie van crimineel geld door het OM. Teeven zorgde er ook voor dat H. vervroegd werd vrijgelaten.

Nieuwsuur

Maar de bedragen die Opstelten aan de Kamer meldde klopten niet, onthulde Nieuwsuur in maart. Het zou niet om 1,25 miljoen gaan, maar om 4,7 miljoen gulden dat aan Cees H. is overgemaakt. Opstelten bleef volhouden dat het bonnetje niet te vinden was en bleef de Kamer voorhouden dat het ging om 1,25 miljoen gulden.

Wanneer Nieuwsuur in maart de betalingsdetails onthult en Opstelten na een nieuwe zoekpoging het bonnetje toch vindt raakt de zaak in een stroomversnelling. Er is toch 4,7 miljoen gulden overgemaakt. Opstelten stapt kort daarna op en ook Teeven biedt zijn ontslag aan.

Prangende vragen

De commissie zal woensdag een aantal prangende vragen moeten beantwoorden. Waarom dacht voormalig minister Opstelten bijvoorbeeld eerst dat Teeven 1,25 miljoen gulden had uitbetaald aan drugscrimineel Cees H.?

En waarom corrigeerde Teeven, inmiddels staatssecretaris, de minister niet? Hij had tenslotte de deal gesloten in zijn vorige functie.

En waarom kon het bonnetje - waarop stond dat er bijna vier keer zoveel was overgemaakt aan de crimineel, namelijk 4,7 miljoen gulden - aanvankelijk niet worden gevonden en toen ineens toch wel?

Wat is er allemaal misgegaan bij het informeren van de Tweede Kamer en wat is er gelekt? En waarom moest het veertien jaar duren voordat deze omstreden deal groot nieuws werd?

Aan oud-ombudsman Marten Oosting de taak om te proberen het antwoord te vinden op alle vraagtekens in deze langlopende zaak, die anno 2015 nog steeds explosief blijkt te zijn.