Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 7 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Onderhandelaars bespreken conceptakkoord op klimaattop

Maandag vergaderen onderhandelaars namens de tweehonderd deelnemende landen over de ontwerptekst voor een klimaatakkoord op het internationale top in Parijs. Zaterdag werden de landen het eens over een ontwerptekst. Ondanks een voorlopige overeenkomst, zijn er zo’n honderd punten waarover de landen het niet eens zijn. Dit is onder meer de financiering van het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden.

De top in Parijs duurt tot 11 december. Namens Nederland schuift staatssecretaris van Milieu Sharon Dijksma aan de bij onderhandelingen.

Enschede praat over toekomst FC Twente

De gemeenteraad van Enschede vergadert maandag over een voorstel van het college van burgemeester en wethouders over de herfinanciering van een leenovereenkomst met FC Twente. De landskampioen van 2010 zit al lange tijd in categorie 1 van de KNVB, de clubs die in financieel opzicht in moeilijkheden verkeren.

De medewerking van de gemeente is voor de club nodig om naar categorie 2 te kunnen worden gepromoveerd. Voor woensdag moet FC Twente de licentiecommissie bovendien duidelijkheid verschaffen over de samenwerking met investeringsmaatschappij Doyen Sports.

Uitreiking Michelinsterren

Traditioneel bepalen keurders van restaurantgids Michelin begin december welke toprestaurants in Nederland hun sterren behouden, er één bijkrijgen of een ster verliezen. Nederland telt momenteel 91 sterrenrestaurants, waarvan er slechts twee de befaamde drie sterren hebben.

Test NL-Alert

Het alarmsysteem voor grote noodtoestanden, NL-Alert, wordt maandag getest. Rond 12.00 uur wordt landelijk een controlebericht verstuurd. Daarmee kunnen Nederlanders zien of hun telefoon goed is ingesteld om het bericht van de overheid te ontvangen. In het bericht van maandag staat dat het om een controle gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

En verder:

- viert prinses Amalia maandag haar verjaardag. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima wordt twaalf jaar.

- en bestaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam 75 jaar. De dierentuin opende in het oorlogsjaar 1940 officieel zijn deuren op de huidige locatie in de gelijknamige wijk.

Weer en verkeer

Maandagochtend kan het lokaal regenen, maar later op de dag is het overal droog en schijnt af en toe de zon. Bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind blijft het zacht met maximaal 11 of 12 graden.

De ANWB verwacht voor de ochtendspits van maandag geen problemen. 

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie