Het nationalistische Front National van Marine le Pen heeft zondag flink gewonnen in de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk. Wat kunnen we zeggen over deze partij?

Het Front National werd in 1972 opgericht door Jean-Marie le Pen, die bekend staat als een extreem-rechts politicus. Hij werd meermaals veroordeeld voor haatzaaien en anti-semitisme vanwege zijn harde uitspraken in de media.

In 2011 droeg Le Pen het leiderschap van de partij over aan zijn dochter Marine le Pen. Zij transformeerde het Front National  van een marginale speler naar een Eurosceptische partij, die kan rekenen op brede steun onder Franse kiezers.

Migratie is een belangrijk thema voor de partij.

Het Front National wil het aantal migranten dat Frankrijk wordt binnengelaten halveren tot maximaal 10.000 per jaar. Met name migratie vanuit Afrikaanse landen moet aan banden worden gelegd. Vooral in het noorden van Frankrijk in de regio van Calais, waar jaarlijks duizenden migranten via de kanaaltunnel de oversteek proberen te maken naar Groot-Brittannië, krijgen deze plannen veel steun.

Daarnaast wil de partij zogenoemde volgmigratie beperken, waardoor het voor familieleden van migranten moeilijker wordt naar Frankrijk over te komen. Ook zouden inwoners van Frankrijk niet meer dan één paspoort mogen bezitten, een maatregel die voornamelijk inwoners van de voormalige Franse koloniën treft.

Het Front National streeft naar een protectionistisch, anti-Europees beleid.

Frankrijk zou uit de Schengenzone moeten stappen, zodat het land haar grenzen beter kan beschermen. Het is net als voor de PVV van Geert Wilders één van de belangrijkste standpunten van het Front National. Ook moet de macht vanuit Brussel meer bij de nationale regering komen te liggen en moeten grenscontroles opnieuw worden ingevoerd. Een verscherping van het importbeleid moet daarnaast de Franse markt beschermen.

De partij zet waarden en normen van het Franse gezinsleven centraal.

De Franse familie is de hoeksteen van het verkiezingsprogramma van het Front National. De partij pleit voor een actieve promotie van de Franse familienormen op bijvoorbeeld scholen. Kinderbijslag zou alleen beschikbaar mogen zijn voor gezinnen waarvan ten minste één ouder de Franse nationaliteit heeft. De partij is tegenstander van wetgeving die het homohuwelijk mogelijk maakt.

Door de vluchtelingencrisis en de recente aanslagen in Parijs kan de partij rekenen op winst.

In 2014 won de partij de Europese verkiezingen met 25 procent van de stemmen. De aanhoudende stroom vluchtelingen die met name in het noorden van Frankrijk voor problemen zorgt, levert het Front National stemmen op. 

Na de aanslagen in Parijs van 13 november steeg het Front National in de opiniepeilingen. Partijvoorzitter Le Pen waarschuwde meermaals voor de "gevaren" van de open Europese grenzen. Volgens haar leidde de Schengenzone ertoe dat terroristen ongezien het land konden binnenkomen. Direct na de aanslagen voerde Frankrijk de grenscontroles op.