Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Nederland viert Sinterklaas

Een groot deel van Nederland viert zaterdag pakjesavond. Wie nog de weg op gaat, kan te maken krijgen met harde wind en in het het noordwestelijk en noordelijk kustgebied ook zware windstoten van rond de 80 kilometer per uur. Daarnaast adviseert de politie mensen die pakjesavond elders doorbrengen hun huis goed af te sluiten; 5 december is een gewilde avond voor inbrekers. 

Vier afstanden tijdens World Cup in Inzell

Tijdens de tweede dag van de World Cup schaatsen in Inzell staan er vier afstanden op het programma. De mannen en vrouwen rijden allebei de 1000 meter, de mannen werken ook nog de 5000 meter af en de vrouwen komen in actie op de ploegenachtervolging. Op de 5000 meter komt het niet tot een duel tussen Jorrit Bergsma en Sven Kramer omdat laatstgenoemde zich heeft afgemeld voor het World Cup-weekeinde. Het programma begint om 14.00 uur.

Ajax en PSV in actie in eredivisie

In de vijftiende speelronde van de eredivisie worden vier wedstrijden afgewerkt. Koploper Ajax neemt het om 20.45 uur op tegen sc Heerenveen, dat bezig is aan een sterke serie sinds het aantreden van interim-coach Foppe de Haan. Landskampioen PSV probeert op bezoek bij Vitesse puntenverlies te vermijden in de aanloop naar de cruciale Champions League-wedstrijd tegen CSKA Moskou. De andere duels van zaterdag zijn Excelsior-FC Twente (18.30 uur) en De Graafschap-FC Utrecht (19.45 uur).

Toespraak Ban Ki-moon en Hollande bij Klimaattop

Om 16.30 uur geven de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de Franse president een gezamenlijke verklaring aan het slot van de Actiedag. De klimaattop in Parijs begon maandag en duurt nog tot en met 11 december.

En verder: 

- geeft Madonna het eerste van twee Rebel Heart Tour Extra-concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het andere optreden is zondag.

- is het wereldbodemdag, een initiatief van de Verenigde Naties.

- en is het de sterfdag van Nelson Mandela, die twee jaar geleden overleed.

Weer: 

Zaterdag is het bewolkt en vrijwel overal droog. Pas in de avond valt er in het westen een spat regen. Het wordt 8 tot 11 graden. De zuidwestenwind neemt wel in kracht toe naar matig tot aan zee stormachtig.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie