Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 december 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Eerste pro-formazitting in Zaak-Els Borst

Verdachte Bart van U. verscheen al voor de rechter in de zaak rond de moord op zijn zus. In die pro-formazitting liet het Openbaar Ministerie weten overeenkomsten te zien tussen de manier waarop Els Borst en de zus van Van U.om het leven zijn gekomen. Ze zouden nagenoeg hetzelfde aantal messteken hebben gekregen. De twee zaken worden in maart 2016 inhoudelijk behandeld. Daarvoor zijn drie dagen uitgetrokken. Eerst is er nog een pro-formazittingen op 4 februari.

Max Verstappen maakt kans op prestigieuze prijzen

Max Verstappen maakt vrijdagavond tijdens het FIA-gala kans op twee prestigieuze prijzen. De 18-jarige Limburger, die afgelopen seizoen debuteerde in de Formule 1, is genomineerd in de categorieën 'persoonlijkheid van het jaar' en 'actie van het jaar'. Die laatste nominatie verdiende hij door een inhaalactie op Felipe Nasr tijdens de Belgische Grand Prix. Het Formule 1-seizoen eindigde afgelopen zondag met de Grand Prix van Abu Dhabi.

Zaak-Nicole van den Hurk hervat

De zaak rond de verkrachting en de dood van Nicole van den Hurk werd aangehouden op 12 november, omdat er een nieuwe getuige was. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu de bevindingen van de getuigenverklaringen delen. Tijdens het proces meldde zich iemand bij de politie die de verdachte, Jos de G., zou hebben horen zeggen dat hij een meisje heeft gedood. Het was de bedoeling dat het OM twee weken geleden met een strafeis zou komen.

Uitslag verkiezingen Egypte

Egypte zit al drie jaar lang zonder parlement. Een rechter ontbond het parlement in juni 2012, omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden zijn verlopen. De partij die loyaal is aan de huidige president Abdul Fatah al-Sisi won in de eerste ronde. Nu ook de tweede ronde is geweest, volgt de officiële totale uitslag. Het gaat om 596 parlementszetels op het spel. Egyptenaren konden stemmen op zo'n drieduizend kandidaten. 

Eerste dag World Cup schaatsen in Inzell

Inzell is tussen vrijdag en zondag het decor van de derde World Cup schaatsen. Op de eerste dag staan vier afstanden op het programma: de 500 meter bij mannen en vrouwen, de 3000 meter vrouwen en de ploegenachtervolging bij de mannen. Bij de ploegenachtervolging is Jorrit Bergsma weer reserve nadat hij zich anderhalf jaar niet beschikbaar stelde voor dit onderdeel. Onder anderen Sven Kramer, Stefan Groothuis en Ronald Mulder hebben zich afgemeld voor de wedstrijden in Inzell.

Acht wedstrijden in Jupiler League

In de Jupiler League worden vrijdagavond acht duels afgespeeld. Het meest interessante affiche is het treffen tussen Sparta Rotterdam en FC Volendam, een confrontatie tussen de nummer één en twee. Nummer drie FC Eindhoven gaat op bezoek bij Achilles '29 en nummer vier VVV-Venlo treedt in Sittard aan tegen het plaatselijke Fortuna. Alle wedstrijden beginnen om 20.00 uur.

Het enige duel in de eredivisie is AZ-ADO Den Haag, waar ook om 20.00 uur het eerste fluitsignaal klinkt. AZ staat tiende met achttien punten, vijf meer dan nummer veertien ADO.

En verder: 

dient de vierde pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam in de rechtszaak tegen Willem Holleeder. Tijdens de derde zitting kreeg Holleeder nieuwe aanklachten tegen hem te horen rondom de liquidatie van Cor van Hout en Willem Endstra.

- start de voorverkoop voor de concerten van Adele in Nederland. De Britse zangeres staat op 1 en 3 juni 2016 in de Ziggo Dome in Amsterdam.

- en brengt Coldplay een nieuw album uit. De zevende cd van de Britse band heet A Head Full of Dreams.

Weer en verkeer:

Komende nacht gaat het vanuit het westen regenen. De wind trekt even aan naar vrij krachtig boven land tot hard of even stormachtig aan de kust met kans op zware windstoten. Koud wordt het met minima tussen 6 en 9 graden niet. Vrijdagochtend verlaat de regen ons land en gaat vanuit het westen op steeds meer plaatsen de zon schijnen. Bij een matige tot krachtige westenwind wordt het 11 graden.

De ANWB verwacht dat het verkeer in de ochtendspits nog last kan hebben van de regen en stevige wind, waardoor het iets drukker kan zijn dan normaal op vrijdag.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie