Woensdag 2 december werd het Inland Regional Center in San Bernardino in het Amerikaanse Californië belaagd door zeker twee gewapende verdachten. Dit is wat we tot nu toe weten over de schietpartij.

Zeker veertien mensen vonden de dood.

Daarnaast raakten 21 anderen gewond. Ze worden behandeld in ziekenhuizen in de omgeving van San Bernardino, een stad op ongeveer honderd kilometer van Los Angeles. Bij het Inland Regional Center, een gebouw van drie verdiepingen waar mensen met een ontwikkelingsachterstand worden begeleid, was op dat moment een evenement gaande voor bestuurders van de lokale gezondheidszorg.

Twee verdachten zijn door agenten gedood.

Syed Farook (28) en Tashfeen Malik (27) kwamen om in een vuurgevecht met de politie. De twee waren getrouwd en hadden samen een baby.

Ooggetuigen zagen de daders aanvankelijk ontsnappen in een donkerkleurige SUV. Eerder was er sprake van drie schutters, maar het lijkt erop dat Farook en Malik de aanslag met z'n tweeën hebben uitgevoerd. Wel is een derde persoon aangehouden; onduidelijk is of diegene bij de schietpartij betrokken is.

Er zijn explosieven aangetroffen in het pand.

Volgens de politie zijn drie explosieven, zogenaamde pijpbommen, gevonden bij het Inland Regional Center. Ze zijn onschadelijk gemaakt.

Ook bij de verdachten thuis zijn bommen en munitie aangetroffen.

De politie vond er twaalf pijpbommen, verschillende soorten munitie en materialen om bommen te maken. Ook zijn telefoons en computers in beslag genomen. 

Duikers van de FBI hebben in een meer objecten gevonden die mogelijk iets te maken hebben met de schietpartij. Het zou volgens Amerikaanse media gaan om door het echtpaar weggegooide computeronderdelen. De FBI niet bevestigen wat er precies is gevonden.

Een motief is vooralsnog niet vastgesteld. 

De mannelijke verdachte zou de bijeenkomst in het Center aanvankelijk hebben verlaten, om later terug te keren en het vuur op de gasten te openen. Volgens de politie gingen de daders doelgericht te werk en was de aanslag gepland. President Barack Obama heeft een groot onderzoek naar de schietpartij ingesteld.

FBI onderzoekt een terroristisch motief achter de aanslag.

De daders waren al zeker twee jaar geradicaliseerd. Op zijn vroegst bespraken ze de jihad in 2013. De FBI onderzoekt de aanslag als een terroristische daad. Er wordt nog onderzocht of de Islamitische Staat (IS) een aandeel in de planning heeft of dat het tweetal uit zichzelf heeft gehandeld.

Malik stuurde zeker twee privéberichten, over haar steun aan de islamitische jihad, naar een kleine groep vrienden uit Pakistan. Dat deed zij in 2012 en 2014.