Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klimaattop Parijs van start

In Parijs komen politici uit bijna 170 landen bijeen op de 21e klimaattop van de Verenigde Naties. Naast CO2-reductie is een ander duidelijk doel gesteld: voorkomen dat de aarde met meer dan 2 graden Celsius opwarmt vergeleken met het pre-industriële tijdperk. Na de mislukte conferentie in Kopenhagen vijf jaar geleden is falen in Parijs geen optie.

Twee zussen Holleeder gehoord

De zussen van Willem Holleeder, Astrid en Sonja, en Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog worden maandag en dinsdag gehoord in het Passageproces, met hoofdrolspelers als Dino Soerel, Fred Ros en Jesse R. De vrouwen hebben eerder verteld over Holleeders betrokkenheid bij liquidaties in het criminele milieu. De Passagezaak is sterk verweven met het proces tegen Holleeder. Maandag start het verhoor van Astrid Holleeder om 9.30 in het Justitieel Complex Schiphol. 

FIFA maakt finalisten Gouden Bal bekend

De FIFA maakt maandagmiddag vanaf 14.00 uur de drie finalisten bekend in de strijd om de Gouden Bal, de prijs voor de beste voetballer van het jaar. Op de lijst met 23 genomineerden staat één Nederlander: Arjen Robben. Lionel Messi is de grote favoriet voor de Gouden Bal, die op 11 januari tijdens het FIFA-gala in Zürich zal worden uitgereikt. De afgelopen twee jaar werd Cristiano Ronaldo onderscheiden als beste voetballer.

Proces tegen agent Baltimore van start

De zwarte Amerikaan Freddy Gray overleed in april, een week nadat hij tijdens zijn arrestatie verwondingen opliep. De dood van de 25-jarige Gray leidde tot protesten in Baltimore en andere steden. In totaal moeten zes politieagenten die betrokken waren bij de arrestatie voor de rechter verschijnen.  

Tien verdachte SNS-bankiers voor de rechter

De voormalige managers van de vastgoedtak van SNS worden verdacht van betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband. Een vijftal andere verdachten heeft al geschikt. Bij één verdachte is de zaak niet doorgezet.

En verder: 

Wordt bekendgemaakt wie de wielrenner en wielrenster van het jaar zijn geworden. Bij de mannen is Tom Dumoulin de grote favoriet. 

Staat de afsluiting van de viering van 200 jaar Koninkrijk op de agenda. De feestelijke afsluiting vindt plaats in het Kurhaus. 

Worden negen wedstrijden gespeeld in de Jupiler League. Koploper Sparta Rotterdam gaat op bezoek bij Jong Ajax. 

Weer en verkeer:

Na een avond met zeer zware windstoten en veel regen, neemt de wind in de nacht van zondag op maandag iets in kracht af. Aan de kust en op het IJsselmeer rekent het KNMI nog wel op een stormachtige wind. 's Nachts zijn er opklaringen, maar maandagochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking weer toe en gaat het regenen. De wind is dan matig tot vrij krachtig boven land. Maandagavond kunnen opnieuw zware windstoten voorkomen. De ANWB rekent vanwege deze weersomstandigheden op een zware ochtend- en avondspits. 

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie