Vakbondsbestuurder Ron Meyer (34) is zaterdag gekozen als voorzitter van de SP. Meyer is daarmee opvolger van Jan Marijnissen.

Meyer is vakbondsbestuurder en campagneleider bij de FNV en hij is bovendien sinds 2006 voorzitter van de SP-fractie in de gemeenteraad in Heerlen.

Meyer studeerde van eind jaren negentig tot 2004 fiscaal recht in Maastricht. Hij meldde zich bij de SP en bij de FNV waar hij landelijke bekendheid verwierf als de actieleider bij de stakingen van schoonmakers en in distributiecentra van Albert Heijn. Sinds vorig jaar zomer is hij ook een van de woordvoerders van Young & United, de nieuwe jongerenbeweging die onder meer pleit voor een verhoging van het minimumjeugdloon voor jongeren tot 23.

Tegen NRC Handelsblad zei Meyer dat hij de afgelopen maanden met SP-leider Emile Roemer en met de huidige SP-voorzitter Jan Marijnissen veel heeft gesproken over de 'staat van de partij'. Meyer wil als voorzitter de basis van de SP uitbouwen via een combinatie van ''activisme, lef en bestuursverantwoordelijkheid''.

Meyer stond in 2010 op de kandidatenlijst van de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zijn 22e plek was niet genoeg om in de Kamer te komen. Meyer werd vorig jaar uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid van Nederland.