Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

SP kiest nieuwe voorzitter op congres

De opvolger van Jan Marijnissen wordt zaterdag gekozen tijdens het congres van de SP in de Fabrique in Utrecht. Het gaat tussen Tweede Kamerlid Sharon Geesthuizen en Heerlens politicus Ron Meyer. Het partijbestuur heeft een voorkeur uitgesproken voor Meyer, maar volgens Marijnissen is er wel degelijk sprake van een eerlijke strijd.

Ook de VVD houdt zaterdag het najaarscongres, in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Nederlandse delegatie naar Parijs voor klimaattop

Staatssecretaris Sharon Dijksma vertrekt met de Nederlandse klimaatdelegatie naar Parijs voor de klimaattop. Daar wordt vanaf maandag gepraat over de inhoud van het VN-klimaatverdrag van Kyoto dat in 2020 afloopt. Dijksma gaat met de Groen Top Trein waarmee ze vrijdag door Nederland heeft gereisd om de beste ideeën van bedrijven, start-ups en scholen te verzamelen.

Kwalificatie voor Grand Prix Abu Dhabi

De laatste Formule 1-kwalificatie van dit seizoen wordt zaterdag verreden. Naar verwachting strijden opnieuw de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg om de pole position op het Yas Marina Circuit. Sinds Hamilton de wereldtitel veiligstelde is de Duitser zijn teammaat aan het overvleugelen met zeges in Mexico en Brazilië. Max Verstappen hoopt op een plaatsje bij de eerste tien. De kwalificatie begint om 17.00 uur lokale tijd, in Nederland is het dan 14.00 uur.

Rotterdamse derby in eredivisie

Drie wedstrijden worden zaterdagavond gespeeld in speelronde veertien van de eredivisie. Om 19.45 uur klinkt het eerste fluitsignaal bij de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Feyenoord. De bezoekers bezetten de tweede plaats, met een achterstand van drie punten op lijstaanvoerder Ajax. Om 20.45 uur start het duel tussen de degradatiekandidaten FC Twente en Willem II en om 18.30 uur rolt de bal bij sc Heerenveen-Roda JC.

En verder:

- opent prinses Beatrix het Amsterdam Light Festival, waarbij ruim vijftig dagen sculpturen, projecties en installaties te zien zijn van hedendaagse lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland.

- en is in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de finale van Camaretten, het is de 50e editie van het festival voor aanstormend cabarettalent.

Weer:

Komende nacht kan het stevig doorregenen. De wind draait van zuidwest naar noordwest en is (vrij) krachtig tot hard. De minima liggen tussen 4 en 7 graden. Zaterdag klaart het op vanuit het westen en zijn er zonnige perioden. Het wordt dan 6 tot 8 graden. In de avond volgt er regen vanuit het westen. 

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie