Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 26 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Oekraïense president Porosjenko in Nederland

De Oekraïense president Petro Porosjenko brengt vanaf donderdag een tweedaags bezoek aan Nederland. Donderdag en vrijdag zal hij onder meer een ontmoeting hebben met koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Ook zal het Oekraïense staatshoofd topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven spreken.

Zege in Europa League noodzakelijk voor AZ en Ajax

Ajax en AZ proberen donderdagavond in de race te blijven voor overwintering in de Europa League. De Amsterdammers, die na vier speelrondes nog zonder zege zijn, treden vanaf 21.05 uur in Schotland aan tegen Celtic. Eigenlijk moet Ajax winnen om kans te maken op een plek in de knock-outfase. Voor AZ geldt in het thuisduel met Partizan Belgrado (aftrap: 19.00 uur) in principe hetzelfde. Na twee nederlagen tegen FC Augsburg staan de Alkmaarders er slecht voor. Het al uitgeschakelde FC Groningen gaat op bezoek bij Olympique Marseille, een duel dat om 21.05 uur begint.

Hollande in Moskou voor gesprek met Poetin

De Franse President Hollande spreekt donderdag in Moskou met de Russische President Poetin. Het gesprek zal gaan over de aanpak van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. De komst van Hollande naar Moskou is extra beladen nadat NAVO-bondgenoot Turkije deze week een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. 

CBS komt met cijfers over bouwsector

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdagochtend bekend hoe de bouwsector in het derde kwartaal heeft gepresteerd. In het tweede kwartaal was voor de derde opeenvolgende driemaandsperiode sprake van een forse groei. Het niveau van voor de crisis heeft de sector alleen nog niet bereikt. In het tweede kwartaal van dit jaar lag de omvang nog 17 procent onder die van eind 20078.

En verder:

- spreekt de Raad van State zich uit voor de bed-bad-brood-kwestie.

- gaat in Frankrijk de verlenging van drie maanden van de noodtoestand in.

- verdedigt de Britse premier Cameron in het Lagerhuis zijn plan om ook in Syrië tegen IS te bombarderen.

Weer en verkeer:

In de nacht van woensdag op donderdag vallen de buien vooral in de kustregio's. In het binnenland klaart het flink op en neemt de wind af. De minima dalen in het binnenland tot nabij het vriespunt. Lokaal kan het tot vorst aan de grond komen en plaatselijk is er kans op gladheid. Aan zee ligt de temperatuur beduidend hoger. Later kan er mist ontstaan, in het zuidoosten mogelijk ook lage bewolking die morgenochtend hardnekkig is. Elders zijn er perioden met zon. Aan zee valt een enkele bui. Het wordt 6 tot 10 graden bij een meest matige noordwestenwind.

De VID en ANWB verwachten donderdag een reguliere ochtendspits zonder bijzonderheden.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie