Waren de broers Admilson en Marcos R. toerekeningsvatbaar toen ze in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo doodschoten en ruim een half jaar later het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo ombrachten? Als dat zo is, dreigt voor hen levenslang.

Psychiaters van het Pieter Baan Centrum (PBC) gaan ervan uit dat de twee heel goed wisten wat ze deden. Uit een ander onderzoek blijkt juist dat er wel degelijk van alles mis is met de mannen. De rechtbank in Assen velt dinsdag het vonnis over de broers.

Als de rechters meer waarde hechten aan de conclusie van het PBC, dreigt voor beide mannen uit Hoogeveen dus een levenslange gevangenisstraf. Dat is ook de straf die het Openbaar Ministerie (OM) heeft geëist.

De advocaten van de twee op jonge leeftijd uit Brazilië geadopteerde broers vinden levenslang onterecht. Ze hebben tot 2012 een normaal leven geleid, stellen ze. Het ging mis toen de oudste broer en beroepsmilitair Admilson (31) terugkeerde van twee uitzendingen naar Afghanistan, waar hij een trauma zou hebben opgelopen.

''Toen de structuur van het leger wegviel, stortte het leven van Admilson als een kaartenhuis in elkaar'', aldus zijn advocaten. Niet veel later sloeg hij door. ''Iedereen die hem kende, was verbijsterd: van gewaardeerd korporaal naar drievoudig moordenaar.''