Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Hoogste alarmfase Brussel blijft van kracht

In Brussel blijft voorlopig de hoogste alarmfase ten aanzien van de terroristische dreiging van kracht. Scholen, hogescholen, universiteiten en metrostations in Brussel zullen maandag gesloten blijven. Voor de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan. De extra agenten en militairen zullen op hun post blijven en het aantal grote evenementen wordt tot een minimum beperkt. Premier Michel riep iedereen op om voorzichtig te blijven.

Code geel vanwege kans op gladheid

In de nacht van zondag op maandag gaat het vriezen en in het hele land met uitzondering van de kustgebieden is kans op gladheid. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor gevaarlijk weer. De kans is groot dat weggebruikers maandagochtend hun autoruiten moeten krabben, maar de gladheid zal waarschijnlijk niet voor problemen tijdens de ochtendspits zorgen omdat er preventief gestrooid wordt. De verwachting is dat de gladheid na 10.00 uur verdwijnt.

Tweede ronde parlementsverkiezingen Egypte

Inwoners van 13 van de 27 gouvernementen brengen hun stem uit voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Ook zondag kon er al worden gestemd, onder meer in de hoofdstad Caïro. Egypte zit al drie jaar lang zonder parlement. De partij die loyaal is aan de huidige president Abdul Fatah al-Sisi won in de eerste ronde. De officiële totale uitslag wordt begin december verwacht.

Bill Cosby getuigt in zaak oud-supermodel Janice Dickinson

Het voormalig topmodel heeft de acteur aangeklaagd voor laster, omdat hij een beschuldiging van seksueel misbruik via zijn advocaat afdeed als "één grote leugen". Dickinson (60) beschuldigde de 77-jarige komiek er in november 2014 van dat hij haar ruim twintig jaar geleden heeft verkracht nadat hij haar had gedrogeerd.

Dickinson eist nu een schadevergoeding van Cosby, omdat ze sinds de uitspraak van de advocaat slachtoffer zou zijn van spot, minachting, schande en publieke vernedering. Meer dan dertig vrouwen hebben Cosby al beschuldigd van seksueel misbruik.

En verder:

- de Russische president Vladimir Poetin bezoekt voor het eerst sinds 2007 Iran, voor een forum over gasexport, en spreekt naar verwachting ook zijn Iraanse collega Rohani;

- en in Duitsland is de uitvaart van oud-bondskanselier Helmut Schmidt, die onlangs op 96-jarige leeftijd overleed.

Weer en verkeer:

Komende nacht blijft het vrijwel overal droog en zijn er opklaringen. Het zal zoals gezegd lokaal gaan vriezen; in het oosten en midden van het land kan het kwik dalen tot -4 of -5 graden. Maandag overdag schijnt de zon geregeld en wordt het 4 tot 7 graden.

Er zal opnieuw gestrooid worden, maar vanwege lokale gladheid en kans op regen, verwacht de VID een zware ochtendspits.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie