De Belgische autoriteiten hebben zaterdag voor het hele Brussels Gewest het dreigingsniveau opgeschroefd naar de hoogste fase en dat is donderdag pas weer verlaagd. Wat houdt de terreurdreiging precies in?

Aanleiding is een concrete dreiging van aanslagen in Brussel met wapens en explosieven, zoals de aanslagen in Parijs op 13 november.

Het ging de afgelopen dagen om dreigingsniveau vier. Alle metrolijnen werden stilgelegd, er is extra politie op de been en veel evenementen, concerten en sportwedstrijden werden afgelast. 

Ook scholen, hogescholen en universiteiten waren tot woensdag gesloten en veel winkels zijn niet opengegaan of gingen voortijdig dicht. 

De Eurostar, de trein die Brussel verbindt met Londen en Parijs, reed wel. Maar als reizigers vanwege het dreigingsniveau hun kaartje willen ruilen, is dat mogelijk.

De terreurdreiging geldt overigens niet voor de luchthaven Brussels Airport, die niet in Brussel ligt maar in het verderop gelegen Zaventem.

Niveau drie

Donderdag kon het dreigingsniveau weer teruggebracht worden naar drie. "Volgens de indicaties van de veiligheidsdiensten is de dreiging niet meer zeer nabij'', zei de Belgische premier Charles Michel. Wel blijft de situatie ernstig. 

Voor heel België geldt nu niveau drie. Dat betekent dat de kans op een (terroristische) aanslag ''mogelijk en waarschijnlijk'' is maar niet meer ''zeer nabij''. 

Veiligheid

Woensdag gingen scholen en de metro weer open. Er zijn driehonderd agenten ingezet om de veiligheid te waarborgen.

Bij grote evenementen zal per geval worden bekeken of ze door kunnen gaan. Ook getroffen maatregelen zoals de inzet van militairen bij scholen en in metro's zal de komende dagen worden bekeken en eventueel worden aangepast.

''We houden een aangepaste aanwezigheid van leger en politie in Brussel, en zullen progressief nieuwe maatregelen nemen'', zei premier Michel.

Voortvluchtig

De terreurdreiging bestaat niet alleen omdat de aanslagpleger Salah Abdeslam nog altijd voortvluchtig is. De dreiging is niet meteen voorbij als hij wordt gepakt of gedood, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zaterdagavond. "Er wordt van meerdere verdachten uitgegaan, daarom ook die grote machtsconcentratie", zei de bewindsman.

Reisadvies

Nederland paste zaterdag het reisadvies naar Brussel aan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Brussel op plaatsen te vermijden waar veel mensen komen en altijd instructies van de autoriteiten op te volgen.