Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Kerry ontmoet Franse president Hollande

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft dinsdag een ontmoeting met de Franse president Hollande. Kerry arriveerde maandagavond in Parijs.

De bewindslieden bespreken de gezamenlijke aanpak van IS in Syrië. De terreurgroep eiste de verantwoordelijkheid op voor de dodelijke aanslagen in Parijs vrijdagavond. De Amerikanen zeiden eerder steun te verlenen aan Frankrijk in de zoektocht naar de daders. 

Nederlands elftal oefent tegen Duitsland

Oranje sluit het interlandjaar dinsdagavond af met een oefenwedstrijd tegen wereldkampioen Duitsland in Hannover. De 'Mannschaft' speelde vrijdag in Parijs een oefeninterland tegen Frankrijk toen buiten het Stade de France bommen afgingen. Het was onzeker of de wedstrijd tegen Oranje door zou gaan. Bondskanselier Angela Merkel en haar voltallige ministersploeg zullen het duel bijwonen.

Het wordt de 41e ontmoeting tussen beide landen. Oranje won tien keer en ging vijftien maal onderuit. Vijftien keer eindigde het duel onbeslist.

De aftrap van Duitsland-Nederland is om 20.45 uur. Zowel NU.nl als SBS6 zendt de wedstrijd rechtstreeks uit.

Mark Rutte naar Zuid-Afrika

Premier Mark Rutte, staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en een handelsdelegatie brengen vanaf dinsdag een bezoek aan Zuid-Afrika. Rutte verkort zijn bezoek tot een dag. Hij heeft dinsdag onder meer een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse premier Jacob Zuma. Daarna leidt Van Dam de delegatie.  

De reis staat in het teken van de verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en Zuid-Afrika. Voor landbouwproducten uit Zuid-Afrika is Nederland de tweede grootste markt wereldwijd.

Zweden begint met tijdelijke grenscontroles

Zweden voert vanaf dinsdag tijdelijke grenscontroles in. Het land neemt de maatregel nu het steeds meer worstelt met een toenemende stroom vluchtelingen.

Het land voorziet dat dit jaar tot 190.000 asielzoekers naar Zweden zullen komen, het dubbele van het vorige record uit begin jaren negentig. Sinds september alleen al zijn 80.000 vluchtelingen naar het land gereisd.De regering had vorige week al gewaarschuwd dat het migranten geen huisvesting meer kan garanderen.

Hof doet uitspraak in zaak illegale downloads

Het Gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in een zaak tussen Stichting Brein en een zogenoemde usenet-provider. Via usenet is het onder meer mogelijk om illegaal media te downloaden. Een rechter besloot daarom in 2011 dat de provider moest stoppen, maar vorig jaar besloot het Hof in een tussenarrest dat de provider niet verantwoordelijk is voor de illegale media die door gebruikers worden geplaatst. Dinsdag volgt een definitieve uitspraak.

En verder: 

- Geven in Ierland de eerste homostellen elkaar het ja-woord. In mei stemde de Ierse bevolking in een referendum over de wet die homohuwelijken mogelijk maakt.

- Bestaat een van de bekendste en grootste merken ter wereld, Coca-Cola,honderd jaar.

Weer en verkeer:

Maandagavond trekt vanuit het westen een gebied met regen over Nederland. Soms kan het even stevig doorregenen. De minima liggen de komende nacht op 9 tot 13 graden.

Dinsdag houdt de regen tot in de ochtend aan. In de middag is het tijdelijk wat droger. Het wordt 13 tot 15 graden. Het KNMI waarschuwt dinsdag voor zware windstoten. De wind trekt flink aan en aan de kust komt een stormachtige wind te staan. Voor het hele land is code geel afgegeven. 

Vanwege de regen en de harde wind houdt de ANWB dinsdagochtend rekening met een zware ochtendspits. 

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie