Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 16 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Minuut stilte voor slachtoffers aanslagen Parijs

Maandag wordt om 12.00 uur in de hele Europese Unie een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen van Parijs. Op alle Nederlandse overheidsgebouwen hangen de vlaggen de hele dag halfstok en ook in de treinen en op stations is het een minuut stil.

De Franse scholen gaan maandag weer open. Ook de Franse financiële markten gaan maandag gewoon open na de aanslagen van afgelopen vrijdag. Wel worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier

Dag twee G20-top

Leiders van de meest invloedrijke landen ter wereld zijn sinds zondag bijeen voor een tweedaagse conferentie in het Turkse Antalya. Ook Nederland is erbij. 

Naast agendapunten als de vluchtelingencrisis en klimaatverandering, spreken de leiders ook over de aanslagen in Parijs. Om de terreurdreiging te verkleinen, belooft de G20 om grenscontroles te verscherpen en de veiligheid van het luchtverkeer te verbeteren.

Laatste training Oranje voor interland tegen Duitsland

Het Nederlands elftal werkt maandag de laatste training af in de aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Duitsland van dinsdagavond. De oefensessie in de HDI Arena begint om 20.00 uur. Om 18.45 uur geeft bondscoach Danny Blind eerst nog een persconferentie.

Zondag besloten de Duitse bond en de KNVB dat de interland ondanks de terreuraanslagen in Parijs gewoon doorgaat. Het wordt de laatste wedstrijd die het Nederlands elftal dit kalenderjaar speelt.

Pleidooi in zaak-Endstra

De advocaten van de verdachten in de zaak over de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra reageren op de strafeisen van het Openbaar Ministerie. Tegen Ziya G., die nog voortvluchtig is, is zestien jaar cel geëist. Ali N. en Özgür C. hoorden donderdag veertien jaar tegen zich eisen. Justitie verdenkt de drie verdachten van betrokkenheid bij de moord op Endstra, op 17 mei 2004. en Ziya G.

EK-ticket op het spel bij Ierland-Bosnië

Ierland en Bosnië strijden maandagavond om een ticket voor het EK. Na de 1-1 in de heenwedstrijd van vrijdag lijken de Ieren favoriet; zij hebben immers voldoende aan een doelpuntloos gelijkspel. Bosnië aast op een eerste EK-optreden, de Ieren kunnen zich voor de derde kwalificeren voor de eindronde. Het duel in Dublin, dat om 20.45 uur begint, staat onder leiding van arbiter Björn Kuipers.

En verder:

- nomineert minister Jet Bussemaker (Cultuur) voor het eerst een Nederlandse traditie voor de lijst met immaterieel erfgoed bij UNESCO.

- publiceert het CBS cijfers over burn-outklachten in 2014.

- en maakt Eurostat de inflatiecijfers van oktober bekend.

Weer en verkeer:

Maandag is het eerst droog, maar vanuit het westen volgt een gebiedje met wat regen. Het wordt 12 tot 14 graden bij een matige tot aan zee harde wind. Ook de rest van de week is het onstuimig met vooral op woensdag mogelijk veel wind. De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor maandagochtend een reguliere spits, maar gaat voor maandagavond uit van een zware spits vanwege de regen. 

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie