Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Crisisberaad IAAF over dopingschandaal Rusland 

Het bestuur van de internationale atletiekfederatie neemt mogelijk vrijdagavond al een besluit over de uitsluiting van Russische atleten van deelname aan IAAF-wedstrijden, waaronder de Olympische Spelen van 2016. Voorzitter Sebastian Coe heeft de Russische bond gevraagd om uiterlijk vrijdag te komen met een reactie op de ernstige beschuldigingen van het internationale antidopingbureau WADA, dat in een rapport over grootschalige, systematische dopingpraktijken adviseert om Rusland voorlopig te schorsen.

Calgary decor open​ing internationale schaatsseizoen

De schaatsers beginnen vrijdag aan het World Cup-seizoen. Plaats van handeling is het Canadese Calgary, waar in het verleden vele wereldrecords sneuvelden. Vrijdag worden de 3000 meter vrouwen, 500 meter vrouwen, 500 meter mannen en 5000 meter mannen afgewerkt. Opvallende afwezige dit weekeinde is Ireen Wüst, die zich twee weken geleden niet wist te kwalificeren voor de World Cups. Sven Kramer is wel van de partij. Het programma begint om 20.30 uur Nederlandse tijd en duurt tot ongeveer middernacht.

Programma World Cup Calgary

Waarschuwing voor zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten en onweer vrijdagmiddag en -avond. De meteorologische dienst heeft voor het hele land code geel afgegeven. Vooral in het westen en noordwesten van het land kunnen windstoten voorkomen van zo'n 90 kilometer per uur.

Oranje oefent in Cardiff tegen Wales

Het Nederlands elftal oefent vrijdagavond tegen Wales. De wedstrijd in het Cardiff City Stadium begint om 20.45 uur Nederlandse tijd. In tegenstelling tot Oranje heeft Wales zich geplaatst voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. De Britten moeten het stellen zonder vedette Gareth Bale, die kampt met een kuitblessure. Het wordt de achtste ontmoeting tussen Nederland en Wales. Oranje won de vorige zeven duels met de doelcijfers 21-3.

De oefeninterland tussen Wales en Nederland wordt uitgezonden door SBS6 en NU.nl. Om 20.05 uur begint de voorbeschouwing.

Vrije trainingen Grand Prix Brazilië

De Formule 1-coureurs zijn neergestreken in Brazilië, waar zondag de een na laatste Grand Prix van het seizoen plaatsvindt. Eerst worden er vrijdag twee vrije trainingen afgewerkt. De eerste sessie begint om 13.00 uur Nederlandse tijd, de tweede sessie om 17.00 uur. Max Verstappen probeert op Interlagos voor de zesde keer op rij in de punten te eindigen. De strijd om de wereldtitel is al beslist. Lewis Hamilton kroonde zich afgelopen maand voor de tweede keer in successie tot kampioen.

Weer en verkeer

Vanaf de tweede helft van de nacht valt er soms regen. Daarna wordt het vrijdag in de loop van de dag droger en is de zon af en toe te zien. Wel neemt de wind flink toe naar matig tot in het noorden stormachtig, 4 tot 8 Bft, met kans op zware windstoten (zie hierboven). Het wordt 13 of 14 graden. Na morgen blijft het wisselvallig.

Er kunnen in de ochtend nog wat buien vallen, maar de ANWB verwacht een lichte ochtendspits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie