Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Justitie komt met eis in zaak-Endstra

Om 9.30 uur begint de officier van justitie aan het requisitoir in de rechtszaak tegen drie mannen die volgens justitie betrokken zijn bij de de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra in mei 2004. Ali N. (31), Özgur C. (35) en Ziya G. (41) worden verdacht van het medeplegen van de moord. De voortvluchtige G. kwam niet opdagen, C. en G. blijven ontkennen. De van de moord verdachte Rus Namik Abassov overleed in maart 2012.

Ook verdachte van dood Nicole van den Hurk hoort eis

Ook Jos de G. hoort donderdag welke straf justitie eist. Hij wordt verdacht van de verkrachting en dood van de toen 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. De man uit Helmond kwam in beeld door een dna-match. Hij zat in de tbs-kliniek na een veroordeling voor een verkrachting van een wildvreemde in Valkenswaard in 2000 en deskundigen spraken in de rechtszaak over een geslaagde tbs-behandeling. Als De G. veroordeeld wordt voor doodslag op Van den Hurk, hoeft hij volgens de experts niet opnieuw naar een tbs-kliniek.

Dag twee migratietop in Malta

De ruim zestig leiders van Europese en Afrikaanse landen praten donderdagochtend in de Maltese hoofdstad Valletta verder over de vluchtelingenproblematiek. Doel is te komen tot een concreet gezamenlijk actieplan. Namens Nederland zijn premier Rutte en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bij de top. De afsluitende persconferentie staat gepland om 13.30 uur. Na de top is Rutte ook aanwezig bij een informele bijeenkomst van EU-leiders waar gesproken wordt over de recente ontwikkelingen.

Play-offs om laatste EK-tickets van start

De eerste play-off met als inzet een ticket voor het EK 2016 staat donderdagavond op het programma. In Oslo staan Noorwegen en Hongarije tegenover elkaar, landen die zelden of nooit deelnamen aan het eindtoernooi. De return is zondag. De andere play-offduels (Bosnië-Ierland, Oekraïne-Slovenië en Zweden-Denemarken) worden vrijdag en zaterdag gespeeld. In december is de loting voor het eindtoernooi, zoals bekend zonder het Nederlands elftal.

Laatste training Oranje voor oefenduel met Wales

Het Nederlands elftal werkt donderdagavond de laatste training af in de aanloop naar de vriendschappelijke wedstrijd tegen Wales van vrijdagavond. De oefensessie begint om 19.00 uur en heeft plaats in het Cardiff City Stadium, waar ook de interland plaatsvindt. De selectie van bondscoach Danny Blind vliegt aan het begin van de middag naar Wales, een land dat zich in tegenstelling tot Nederland wél heeft geplaatst voor het EK.

En verder:

- Doet het hof uitspraak in de zogenaamde ABC-moord, waarin Ehsan M. terecht staat voor doodslag op een 88-jarige vrouw in Meppel in de zomer van 2009 in verzorgingstehuis ABC in Meppel. Hij kreeg eerder tien jaar cel. De eis is acht jaar cel en tbs

- En staat de pooier in de Schiedamse kelderbox-sekszaak voor de rechter. Drie mannen die tegen betaling seks hadden met een 16-jarig meisje zijn al veroordeeld tot celstraffen tot negen maanden.

Weer en verkeer

In de nacht van woensdag op donderdag is het zacht met temperaturen van meer dan 10 graden. Lokaal miezert het nog wat, maar vaak is het droog. Morgen blijft het vrijwel overal droog en vooral in het noorden en westen schijnt de zon enige tijd. In de rest van het land is de bewolking hardnekkiger.

De wind wordt zuid tot zuidwest en neemt af naar zwak tot matig met windkracht 2 tot 4. Het wordt 14 of 15 graden. 

De ANWB verwacht voor donderdag een normale ochtendspits, waarbij het verkeer in het zuiden wat last kan hebben van de motregen.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie