De leiders van Europese en Afrikaanse landen overleggen woensdag en donderdag in de Maltese hoofdstad Valletta op een speciale migratietop. De top moet concreet gezamenlijk actieplan opleveren. Wat wordt er besproken?

De migratietop moet dus niet alleen grossieren in goede bedoelingen, zoals het in het verleden vaak bleef bij mooie woorden alleen.

De migratietop in Valletta is dan ook eerder een beginpunt van een langetermijnoplossing, dan een eindstation. 

Een van de speerpunten is het terugkeerbeleid; vluchtelingen die geen recht hebben op asiel zouden makkelijker en sneller terug moeten kunnen keren naar hun land van oorsprong. Daarnaast wordt er gesproken over het aanpakken van de oorzaken van de migratie (veelal ingegeven door armoede) en over de bestrijding van smokkelaars.

Duizenden doden

In het prille voorjaar werd Europa opgeschrikt door schrijnende beelden van vluchtelingen volgepakt in gammele bootjes die de gevaarlijke overtocht van Noord-Afrika naar Europa ondernamen. Duizenden moesten dat met de dood bekopen. Inmiddels is de route over land, via Turkije en door de Balkanlanden, de voornaamste route geworden voor de vluchtelingen.

Europa stelde tal van maatregelen in, maar dat ging én gaat moeizaam. EU-landen hebben wel geld toegezegd maar zijn nog niet of nauwelijks met euro's over de brug gekomen. Ook de belofte om vluchtelingen over Europa te herverdelen om die landen die overspoeld worden door migranten, zoals Italië en Griekenland, te ontlasten, komt nauwelijks van de grond.

Niet alleen Europa

Bovendien weet Europa dat het de vluchtelingenproblematiek niet alleen kan oplossen. Daarom worden er afspraken gemaakt met onder meer Turkije. Dat land kan rekenen op geld en visumliberalisatie als het daarvoor de grenzen beter bewaakt en vluchtelingen in Turkije meer toekomstperspectief geeft.

Tijdens de top wordt er een klap gegeven op het Afrika-fonds. Dit potje met 1,8 miljard euro aan Europees geld is bedoeld om Afrikaanse landen te helpen bij de aanpak van de oorzaken van migratie. EU-landen hebben beloofd het fonds aan te vullen, maar slechts weinigen hebben dat al daadwerkelijk gedaan. Nederland heeft wel al 15 miljoen euro toegezegd.