Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Sinterklaasjournaal bepalend in discussie over Zwarte Piet

Maandag wordt de eerste aflevering van dit jaar van het Sinterklaasjournaal uitgezonden. Zoals ieder jaar is de presentatie in handen van Dieuwertje Blok, die in 27 afleveringen verslag doet van de aankomst en het verblijf van Sinterklaas in Nederland.

Het Sinterklaasjournaal is een leidraad in de discussie over Zwarte Piet, die door critici als racistisch wordt ervaren. Vorig jaar speelde het NTR-programma hier op in door naast de traditionele piet ook witte en clownspieten in beeld te brengen. 

Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag elke dag om 18.00 uur te zien bij NPO Zapp op 3.

Obama en Netanyahu praten over atoomovereenkomst Iran

De Amerikaanse president Barack Obama praat in het Witte Huis met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over Iran. Netanyahu is een fel tegenstander van de overeenkomst die de VS in juli sloot met Iran over het atoomprogramma van het land.

Hij hield in maart op uitnodiging van de Republikeinen een toespraak voor het Amerikaanse congres over de gevaren van de deal. Het is de dertiende ontmoeting tussen Obama en Netanyahu en de eerste sinds de overeenkomst.

Forensisch experts aan het woord in Zaak Nicole van den Hurk

Maandag komen experts van het Nederlands Forensisch Instituut en het particuliere forensische bureau IFS aan het woord over het dna-spoor dat is gevonden op het lichaam van Nicole van den Hurk, dat uiteindelijk heeft geleid naar verdachte Jos van G.

Er is echter geen sprake van een honderd procent match. G., een tbs’er die eerder is veroordeeld voor verkrachting, ontkent iets met de dood van Van den Hurk te maken te hebben. Het meisje verdween in 1995 op vijftienjarige leeftijd. Zes weken later werd haar levenloze lichaam in de bossen bij Mierlo gevonden.

Oranje begint aan voorbereiding op oefeninterlands

De spelers van het Nederlands elftal komen maandag bij elkaar in Noordwijk, waar ze toe gaan werken naar de oefeninterlands tegen Wales (vrijdag) en Duitsland (volgende week dinsdag). Om 18.00 uur werkt Oranje op het veld van Quick Boys een training af.

Aansluitend geeft bondscoach Danny Blind een persconferentie, waarin hij onder meer zijn definitieve selectie toelicht. Na het mislopen van het EK werkt Nederland toe naar de start van de WK-kwalificatiereeks in september 2016.

Staking Lufthansa op grote Duitse luchthavens

Het cabinepersoneel van Lufthansa legt maandag het werk neer op de luchthavens van München, Frankfurt en Düsseldorf. Door de staking vallen 929 vluchten uit en worden 113.000 reizigers geraakt. Op alle vluchten die landen of starten op die vliegvelden zal het cabinepersoneel het werk stilleggen.

De stewards en stewardessen van de Duitse luchtvaartmaatschappij verzetten zich tegen kostenbesparingen die Lufthansa via een nieuwe cao wil afdwingen.

En verder:

- Wordt in Amsterdam de Kristallnacht herdacht. In nacht van 9 op 10 november 1938 werden in Duitsland duizenden Joden aangevallen, opgepakt of vermoord. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb houdt een toespraak.

Weer

In de nacht van zondag op maandag zijn er perioden met regen en het waait flink. Aan het einde van de nacht wordt het vanuit het westen droog en neemt de wind af.

Maandag is het meestal droog. In de middag trekt de zuidwestenwind aan en wordt matig tot krachtig en in het Waddengebied mogelijk hard, met windkracht 7.

De ANWB verwacht maandag een normale ochtendspits.

Bekijk hier de vooruitblik:

Dit wordt het nieuws van week 46
Dit wordt het nieuws van week 46

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie