Het verhuizen van het programma Sesamstraat naar een digitaal themakanaal verdeelt de Nederlandse politiek. Het programma is al bijna veertig jaar een icoon op de Nederlandse televisie.

Sesamstraat is op 4 januari 1976 voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie.

De formule komt uit de Verenigde Staten, waar het Sesame Street heet, een programma dat Amerikaanse kinderen in achterstandbuurten spelenderwijs van hun leerachterstand moet afhelpen. De Amerikanen trekken poppenmaker Jim Henson aan, verzinnen een straat waar poppen en mensen met elkaar wonen, en de rest is geschiedenis.

De Nederlandse hoogleraar ontwikkelingspsychologie Dolf Kohnstamm onderzoekt begin jaren zeventig, op verzoek van de NOS, of Sesame Street geschikt is voor Nederland. Kohnstamm vindt van wel, maar het accent moet dan wel meer komen te liggen op het stimuleren van de emotionele ontwikkeling, iets dat in het Amerikaanse programma minder aan bod komt.

De Nederlandse makers verzinnen meer figuren die volgens hen emotioneel herkenbaar zijn voor kindertjes van drie tot zes jaar. Werktitel is enige tijd Sesamplein.

Belevingswereld

De behandelde onderwerpen zijn in de jaren zeventig nog vrij maatschappelijk, terwijl Sesamstraat zich tegenwoordig juist meer richt op de belevingswereld van kinderen. Ook is het decor aangepast: van bakstenen huisjes met klokgeveltjes naar een fantasievollere omgeving.

In de loop der tijd komen er ook nieuwe bewoners bij, zoals recent het varkentje Plurk, en ook de titelsong is een paar keer vernieuwd.

Bekende stemmen

Het programma bevat Nederlandse filmpjes, afgewisseld met nagesynchroniseerde Amerikaanse tekenfilms, en films met de poppen van Jim Henson. Doorgaans is de verdeling Nederlands-Amerikaans 60:40.

De teksten zijn van een uitgebreid team schrijvers en de liedjes van befaamde componisten als Harry Bannink en Henny Vrienten. Een grote rol is er voor het duo Bert en Ernie, die al decennia lang worden ingesproken door cabaretiers Paul Haenen en Wim T. Schippers.

Opafiguur

Sesamstraat is lange tijd een samenwerkingsproject van de NOS en de Belgische BRT, maar die laatste stopt er in de jaren tachtig mee. In die tijd houdt ook acteur Piet Hendriks, de opafiguur in het programma, het voor gezien omdat hij met pensioen gaat. In die periode maken Lex Goudsmit, Gerda Havertong, Aart Staartjes en Frank Groothof hun opwachting in de fictieve straat.

Elk jaar wordt in ongeveer zes weken tijd al het materiaal voor 120 afleveringen opgenomen. Acteur Aart Staartjes, die inmiddels dertig jaar aan het programma verbonden is, liet donderdag al weten hier weinig meer voor te voelen als Sesamstraat van de reguliere zender verdwijnt.