De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft woensdag 6 juli te horen gekregen dat hij is veroordeeld tot zes jaar cel voor moord. Dit is wat we weten over de zaak. 

Pistorius werd in 2014 veroordeeld voor het doden van zijn vriendin. 

De atleet schoot op Valentijnsdag 2013 vier keer door de gesloten deur van zijn badkamer en trof zijn vriendin, Reeva Steenkamp, onder meer in haar hoofd.

Pistorius claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de badkamerdeur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.

Pistorius werd aanvankelijk vrijgesproken van moord.

Rechter Thokozile Masipa legde hem vijf jaar cel op voor 'dood door schuld'. Ook werd hij bestraft voor het onzorgvuldig omgaan met een vuurwapen; het wapen van Pistorius ging in 2013 af in een restaurant. 

De straf van Pistorius werd omgezet in huisarrest. 

Dat mag in het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem als de veroordeelde een zesde van zijn of haar straf heeft uitgezeten. Pistorius verbleef sinds 19 oktober 2015 in het huis van zijn oom, op een ommuurd terrein in een buitenwijk van Pretoria. Zijn eigen huis moest hij verkopen om zijn advocaat te kunnen betalen. Pistorius mocht maatschappelijk werk doen en familie en vrienden ontvangen. 

In hoger beroep werd bepaald dat Pistorius moest worden veroordeeld voor moord. 

Daarmee gaf het Hof in Bloemfontein gehoor aan de klachten van aanklager Gerrie Nel op het vonnis van rechter Masipa. Het Hof vindt dat Masipa fouten heeft gemaakt bij het bepalen van haar vonnis.

Pistorius moet hebben kunnen voorzien, zo stelt het Hof, dat de kogels die hij op Valentijnsdag 2013 door de gesloten toiletdeur vuurde, konden leiden tot het overlijden van de persoon die zich in het toilet bevond.

De wet is volgens het Hof door rechter Masipa niet goed toegepast. De uitleg van Pistorius voor de gang van zaken is bovendien "onaannemelijk". 

Pistorius ging in beroep bij de hoogste rechter. 

Het Constitutioneel Hof van Zuid Afrika wees het protest van Pistorius af. Hij mag niet meer tegen het vonnis in beroep gaan omdat hij zijn juridische opties heeft uitgeput. 

Video: Reconstructie gebeurtenissen dood Steenkamp volgens Pistorius 

Pistorius was een held in Zuid-Afrika. 

De 27-jarige atleet, die allebei zijn benen mist en op protheses rende, won op zijn 'blades' goud op de Paralympische Spelen in 2012 en deed ook mee aan de Olympische Spelen. De 'Bladerunner' was een toonbeeld van doorzettingsvermogen en een boegbeeld van grote sponsoren, zoals Nike.

Voor het eerst in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis werden livebeelden van een grote rechtszaak getoond. Er werd zelfs een 24-uurskanaal opgericht: The Oscar Pistorius Trial - A Carte Blanche Channel.