Ruim elf jaar na de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra, is maandag 10 november de rechtszaak begonnen tegen drie mannen die volgens justitie betrokken zijn bij de moord.

De mannen die terecht staan zijn Ali N. (31), Özgur C. (35) en Ziya G. (41). Ze worden verdacht van het medeplegen van de moord.

Hidir K. is de belangrijkste getuige. K. heeft belastende verklaringen afgelegd over de verdachten, in ruil voor bescherming van het Openbaar Ministerie. Volgens de advocaten is zijn getuigenis onbetrouwbaar en heeft hij zijn informatie mogelijk uit de media.

N. en C. zijn in 2006 al eens opgepakt, maar kwamen toen vrij wegens gebrek aan bewijs. In 2011 pakte de politie hen opnieuw op. G. is altijd uit handen van de politie gebleven en is niet komen opdagen. 

De daadwerkelijke schutter zou de Rus Namik Abbasov zijn. Hij overleed in 2012 in de gevangenis op 47-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Het drietal wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de poging tot doodslag op David Denneboom, een zakenpartner van Endstra, die naast hem stond ten tijde van de liquidatie. De uitspraak is op 18 januari.

Holleeder

De op 17 mei 2004 geliquideerde Endstra stond bekend als de 'bankier van de onderwereld'. Hoog spel tussen verschillende criminelen zou hem fataal zijn geworden. Endstra werd toen hij werd doodgeschoten verdacht van witwassen. 

Crimineel Willem Holleeder is inmiddels ook aangeklaagd voor betrokkenheid bij de liquidatie van de vastgoedmagnaat, in een zaak die losstaat van die van Ali N., Özgur C. en Ziya G. Holleeder heeft inmiddels een gevangenisstraf uitgezeten voor afpersing van Endstra en anderen.

Het OM verdenkt Holleeder ervan opdracht te hebben gegeven Endstra en anderen te vermoorden. Onderzoek hiernaar loopt nog. Holleeder zit hiervoor in voorarrest.