Rusland is er van overtuigd dat de ramp met het passagierstoestel van Kogalimavia in Egypte een terroristische aanslag was. De Russische geheime dienst heeft sporen van explosieven in het wrak gevonden. Egypte zegt echter geen aanwijzingen te hebben van terreurdaad of misdrijf. Het toestel is 31 oktober neergestort. Dit weten we tot nu toe over de crash.

Bij de crash zijn alle 224 inzittenden om het leven gekomen. 

In totaal waren er 217 passagiers aan boord van vlucht KGL9268. Onder de passagiers waren drie mensen uit Oekraïne, maar de meeste passagiers kwamen uit Rusland. Er waren geen Nederlanders aan boord. 

Naast de 217 passagiers zijn verder nog zeven bemanningsleden van het toestel om het leven gekomen. Russische staatsmedia noemen het ongeluk de ergste vliegramp in de Russische geschiedenis.

Het vliegtuig kwam neer in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï.

De exacte locatie is in de buurt van de plaats Arish. Het vliegtuig was onderweg van de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheik naar het Russische Sint-Petersburg, toen het om 7.14 uur van de radar verdween.

Locatie crash

Een bom lijkt de oorzaak te zijn van het neerstorten.

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste kort na de ramp de verantwoordelijkheid op. Dit is in overeenstemming met wat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond ook verklaarde. Hij stelde dat er een "aanzienlijke kans" is dat militanten van IS verantwoordelijk zijn. 

Amerikaanse inlichtingendiensten sloten zich hierbij aan en hadden naar eigen zeggen ook aanwijzingen dat een bomexplosie de oorzaak van de ramp is.

De Russische geheime dienst FSB heeft tussen de wrakstukken sporen van explosieven gevonden. De Russische president Vladimir Poetin spreekt nu ook van een terroristische aanslag. 

Egypte zegt echter geen aanwijzingen te hebben dat het vliegtuig is neergestort door een terreurdaad of ander misdrijf.

Veel maatschappijen mijden de Sinaï.

De Britse overheid heeft besloten dat alle Britse vliegtuigen voorlopig niet boven de Sinaï-woestijn mogen vliegen. Eerst moeten Britse experts onderzoeken of zij de veiligheid van de passagiers in de toestellen kunnen garanderen.

Ook Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet van en naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï. De Ierse, Franse en Belgische luchtvaartautoriteiten hebben ook vluchten geschrapt.

TUI Nederland en Neckermann Reizen brengen tot en met 18 december geen vakantiegangers naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheik. De reisorganisatie haalt daar wel passagiers op.

De onderneming zegt hiermee het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Eerder besloot ook touroperator Corendon alle vluchten naar Egypte te annuleren, omdat het de veiligheid niet meer kan garanderen. 

Video: Beelden van rampplek

Beelden van rampplek
Beelden van rampplek