Wat gaat zondag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 november 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Dag van nationale rouw in Rusland na vliegramp

De Russische president Poetin heeft voor zondag een dag van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van de crash met een vliegtuig van Russische maatschappij Kogalimavia in de Egyptische Sinaïwoestijn, waarbij 224 mensen om het leven kwamen.  In het toestel, dat vanuit Egypte onder weg was naar Sint-Petersburg, zaten voornamelijk Russische passagiers.

Poetin bracht zaterdag zijn condoleances over aan de nabestaanden van de slachtoffers. Rusland stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de vliegramp. Tegelijkertijd claimt terreurgroep Islamitische Staat het toestel te hebben neergeschoten.

Turken naar de stembus

De Turken kiezen zondag voor de tweede keer dit jaar een nieuw parlement. Nadat pogingen een nieuwe coalitie te vormen eind augustus strandden, schreef de Turkse president Erdogan nieuwe verkiezingen uit.

Tijdens de laatste verkiezingen leed de AK-partij van Erdogan een historische nederlaag en behaalde voor het eerst in jaren geen absolute meerderheid. Pogingen samen te werken met onder meer oppositiepartij CHP mislukten.

De verkiezingen vinden plaats in voor Turkije onrustige tijden, nu de strijd met de Koerdische PKK oplaait. Ook werd het land recent opgeschrikt door meerdere aanslagen.

Verstappen hoopt ook in Mexico op punten

Het Formule 1-seizoen is zondag toe aan de op twee na laatste race. Om 20.00 uur begint de Grand Prix van Mexico, die voor het eerst sinds 1992 weer op het programma staat. Op het Autodromo Hermanos Rodriguez worden 71 ronden verreden. Max Verstappen finishte in zes van de laatste zeven races in de punten.

Vorige week legde hij in de Verenigde Staten zelfs beslag op de vierde plaats. In diezelfde Grand Prix stelde Lewis Hamilton de wereldtitel veilig. Zijn Mercedes-teammaat Nico Rosberg en Sebastian Vettel van Ferrari strijden om de tweede plaats in het kampioenschap.

De Grand Prix van Mexico is vanaf 19.55 uur live te volgen op Veronica.

ADO Den Haag-Feyenoord en Friese derby in eredivisie

In de eredivisie worden zondagmiddag vier duels gespeeld. Feyenoord, dat na tien speelrondes samen met Ajax de lijst aanvoerde, gaat op bezoek bij ADO Den Haag. De wedstrijd in het Kyocera Stadion begint om 12.30 uur. Feyenoord-spits Michiel Kramer speelde tot deze zomer nog voor ADO.

Om 14.30 uur start de Friese derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur, twee clubs die tot nu toe matig presteren. De andere duels van zondag zijn FC Utrecht-FC Twente (14.30 uur) en AZ-NEC (16.45 uur).

En verder: 

- Staat in Den Haag een demonstratie gepland van de Anti-Fascistische Actie (AFA), die betoogt voor de opvang van vluchtelingen in Nederland. De demonstratie vertrekt om 15.00 uur vanaf het Centraal Station in Den Haag.

- In de hele wereld worden doden herdacht op Allerheiligen. De christelijke feestdag is vooral voor katholieken en anglicanen belangrijk.

Weer:

In de nacht van zaterdag op zondag wordt de wind overal zwak en koelt het flink af. De minima komen uit rond 5 graden, met ook kans op vorst aan de grond. In grote delen van het land onstaat dichte mist en lage bewolking.

Zondag gaat de zon geleidelijk flink schijnen en wordt het 13 tot 16 graden. Op enkele plaatsen blijft de mist echter hardnekkig en wordt het hooguit 11 graden. De zuidelijke wind is zwak of matig.

De ANWB waarschuwt weggebruikers in de nacht van zaterdag op zondag voor de dichte mist. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie