Wat gaat vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 oktober 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uu

Internationaal overleg over Syrië in Wenen

Naast vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Naties en buitenlandministers van onder meer de Verenigde Staten, Turkije en Saudi-Arabië, is ook de Iraanse minister Mohammad-Javad-Zarif bij de besprekingen in de Oostenrijkse hoofdstad. Hij is er op uitnodiging van Washington, dat bij het overleg een basis zoekt voor een overgang naar een ander politiek systeem in Syrië. 

Zarif zou de situatie in Syrië eerder hebben besproken met zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov. Iran en Rusland zijn beiden bondgenoot van de Syrische president Assad, die sinds 2011 in een burgeroorlog is verwikkeld met verschillende rebellenbewegingen.

Verdachte helers monstransroof Utrecht voor rechter

Drie mannen en een vrouw worden verdacht van heling van de monstrans uit het Catherijneconvent, die eind januari 2013 op klaarlichte dag werden gestolen. De vergulde monstrans is een honderden jaren oud religieus voorwerp, ingelegd met diamanten, en had een verzekerde waarde van 250.000 euro. Voor de diefstal zijn drie anderen door het hof veroordeeld tot straffen tot 3,5 jaar cel. Van een andere verdachte moet het hoger beroep over.

Vervroegde vrijlating duizenden gevangenen VS

Vanaf vrijdag worden zesduizend gevangenen vervroegd vrijgelaten. Reden: Drugsgerelateerde misdrijven worden door een wetswijziging minder zwaar bestraft. Amerikaanse gevangenissen zitten overvol doordat kleine overtredingen vaak zwaar worden bestraft.

Poolse rechter beslist over uitlevering Roman Polanski

Het gaat om een Amerikaans verzoek tot uitlevering van de filmmaker inzake een kindersekszaak in Los Angeles in 1977. Polanski werd beschuldigd van seks met een 13-jarige meisje tijdens een fotoshoot.

Zeven wedstrijden in Jupiler League, één in eredivisie

In de Jupiler League staan vrijdagavond zeven duels op het programma. Koploper FC Volendam, dat de afgelopen twee duels verloor, treedt in eigen huis aan tegen FC Eindhoven. Naaste belager Go Ahead Eagles gaat op bezoek bij MVV Maastricht. Het NAC Breda van de nieuwe coach Marinus Dijkhuizen speelt een uitwedstrijd tegen FC Oss. Alle wedstrijden beginnen om 20.00 uur.

Speelronde elf van de eredivisie gaat vrijdag ook van start met als enige wedstrijd Heracles-Willem II. De formatie uit Almelo staat knap vierde, terwijl Willem II slechts de zestiende plek bekleedt.

En verder:

- begint de Formule 1 aan de vrije trainingen voor de Grand Prix van Mexico, waar komend weekeinde voor het eerst sinds 1992 een Grand Prix plaatsvindt.

- is het vijf jaar geleden dat schrijver Harry Mulisch overleed.

- en begint in Hongkong de rechtszaak tegen de 18-jarige Joshua Wong, die leiding gaf aan de studentenprotesten in de Aziatische stad.

Weer en verkeer:

Vrijdag blijft het in het noordoosten lang grijs bij maxima van 12 graden. Elders zijn er zonnige perioden en wordt het 15 tot 17 graden. De zuidoostenwind is eerst matig en pal aan zee soms vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Later op de dag neemt de wind iets af.

De ANWB verwacht een lichte ochtendspits, maar waarschuwt wel voor kans op mist in het noorden en oosten.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie