Sinds het kabinet-Rutte II van VVD en PvdA drie jaar geleden aantrad, zijn vijf bewindslieden opgestapt. PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld is de laatste. 

Op 5 november 2012 presenteerde het tweede kabinet van premier Mark Rutte (VVD) zich met toenmalig koningin Beatrix op het bordes van Paleis Huis ten Bosch.

Sindsdien is één van de dertien ministers vertrokken en zijn vier van de de zeven staatssecretarissen opgestapt. Een overzicht:

1. Co Verdaas (PvdA)

PvdA'er Co Verdaas was in december 2012 de eerste die aftrad. Hij was staatssecretaris van Economische Zaken maar kwam in opspraak door zijn declaratiegedrag in zijn vorige baan als gedeputeerde in Gelderland.

2. Frans Weekers (VVD)

VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers was eind januari 2013 de volgende die opstapte. Hij trad af aan het einde van een urenlang en voor hem pijnlijk verlopen debat over problemen bij de Belastingdienst met de uitbetaling van huur- en zorgtoeslagen.

3 en 4. Opstelten en Teeven (VVD)

In maart van dit jaar waren het de VVD’ers Ivo Opstelten en Fred Teeven die opstapten als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Aanleiding was dat er alsnog een bonnetje opdook binnen hun ministerie over een deal die Teeven vijftien jaar eerder sloot met een drugscrimineel. Daarmee was meer geld gemoeid dan wat Opstelten de Kamer had gemeld.

5. Wilma Mansveld (PvdA)

Eind oktober hakt Mansveld de knoop door; ze stapt op als staatssecretaris van Infrastructuur, omdat haar positie onhoudbaar is geworden na de publicatie van het kritische eindrapport van de enquêtecommissie over het Fyra-debacle.

Afgetreden