Dit wordt het nieuws op dinsdag 27 oktober

Wat gaat dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 27 oktober 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

VN stemt over Cuba

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wordt voor vierentwintigste keer op rij gestemd over de jaarlijkse resolutie van de handelsblokkade met Cuba. In 2014 steunden 188 landen de resolutie, maar de banden met Cuba zijn sindsdien door de Amerikaanse president Barack Obama aangehaald. Alleen Israël schaarde zich achter de VS. 

De resolutie in de huidige vorm reflecteert volgens Obama niet die nieuwe situatie. Als Cuba tekst aanpast, kan de VS mogelijk voor stemmen, maar dat is onwaarschijnlijk.

Uitspraak in hoger beroep rechtszaak tegen Shell

Het olieconcern voert met Milieudefensie al sinds 2008 een juridische strijd over vermeende vervuiling van een aantal Nigeriaanse dorpen. Het hoger beroep draait om de vraag van Shell of de Nederlandse rechter bevoegd is om uitspraak te doen over de activiteiten van het concern in Nigeria. Shell meent dat die bevoegdheid ontbreekt.

Pleidooien in Jihadzaak

In de 'Context-zaak', die draait om het ronselen van strijders voor de oorlog in Syrië, komen ook dinsdag de advocaten van de verdachten aan het woord: de pleidooien staan op het programma. Donderdag is er ook nog een zitting in de jihadzaak. 

Nederlandse turnsters in actie in WK-finale

De Nederlandse turnsters maken dinsdag hun opwachting in de teamfinale van de WK turnen in Glasgow. Tijdens de kwalificatie legde de Oranje-equipe afgelopen weekeinde beslag op de achtste plaats, hetgeen een olympisch ticket betekende. In de finale komen per toestel drie turnsters in actie en is er geen schrapresultaat. De Nederlandse turnsters die aantreden zijn Tisha Volleman, Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers, Wiersma Volleman, Mara Titarsolej en Lisa Top.

PSV stuit op Genemuiden in beker

In de zestiende finales van de KNVB-beker worden dinsdagavond acht wedstrijden afgewerkt. PSV neemt het om 18.30 uur in Eindhoven op tegen SC Genemuiden, dat uitkomt in de hoofdklasse. De afgelopen twee seizoenen strandde PSV al voor de kwartfinales in de beker. De enige andere twee eredivisieclubs die dinsdag spelen zijn Heracles Almelo (thuis tegen de Koninklijke HFC) en Willem II (uit tegen Go Ahead Eagles).

De samenvattingen zijn vanaf 23.10 uur te zien op SBS6.

Europees Parlement stemt over invoering netneutraliteitswet

Het Europees Parlement stemt over de invoering van een Europa-brede netneutraliteitswet, die moet voorkomen dat sommige soorten internetverkeer voorrang krijgen over andere soorten. Critici stellen dat de Europese netneutraliteit, die de bestaande Nederlandse wet zal vervangen, niet ver genoeg gaat en dat er mazen in de wet blijven.

En verder:

- Is Hillary Clinton, presidentskandidate van de Amerikaanse democraten, te gast bij de Late Show van Stephen Colbert.

- Blijkt dinsdagavond uit de kwartaalcijfers van Twitter of het sociale netwerk sneller kan gaan groeien.

- Wordt tijdens een persbijeenkomst in Rhenen de namen van de twee panda's bekendgemaakt die door China worden uitgeleend aan Ouwehands Dierenpark.

Weer en verkeer:

Dinsdag start de dag op veel plaatsen zonnig. In de loop van de dag neemt de hoge bewolking wel wat toe, maar de wolken blijven hoog. Het wordt 14 tot 19 graden, mogelijk dat in het uiterste zuidoosten de 20 graden wordt gehaald. De zuidoostenwind is daarbij matig van kracht.

Volgens de ANWB staan dinsdagochtend de meeste files in het midden van het land. In het zuiden valt het mee. In het binnenland is het in de vroege ochtend tijdelijk mistig. 's Avonds rekent de ANWB op een normale spits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

Tip de redactie