Wat gaat donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 oktober 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Raad van State buigt zich over beroep GeenPeil

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, behandelt donderdag het beroep tegen het besluit van de Kiesraad om een referendum te houden over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. Dat gebeurde nadat actiecomité GeenPeil de benodigde 300.000 handtekeningen ruimschoots verzamelde.

Het beroep is aangetekend door adviesbureau de Kreek, opgericht door oud-advocaat Jeroen de Kreek. De Kreek beweert dat een deel van de handtekeningen ongeldig is. Zo bevatten de online stemformulieren geen geldige handtekening en zouden mensen meerdere keren hebben gestemd.

De Raad van State doet vermoedelijk begin volgende week uitspraak.

Hillary Clinton getuigt over aanslag Benghazi

Presidentskandidate en oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton moet donderdag voor een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verschijnen, die onderzoek doet naar de aanslag op het Amerikaans consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012. Daarbij kwamen vier Amerikanen om het leven.

Clinton kwam begin dit jaar in opspraak omdat ze in haar tijd als minister duizenden e-mails verstuurde vanuit haar privé-account. De onderzoekscommissie had daarom geen toegang tot de correspondentie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde een onderzoek in.

Beursbedrijven maken kwartaalcijfers bekend

Verschillende bedrijven presenteren donderdag hun resultaten over het derde kwartaal. Van de aan de AEX genoteerde bedrijven zijn dat AkzoNobel en industrieel toeleverancier Aalberts Industries. 

Ook techbedrijven Alphabet, het nieuwe moederbedrijf van Google, Microsoft en online boekverkoper Amazon presenteren donderdagavond (Nederlandse tijd) hun kwartaalcijfers. Het is voor het eerst dat Alphabet resultaten presenteert. Onder de nieuwe structuur zijn verschillende experimentele afdelingen van Google losstaande bedrijven geworden.

Drie Nederlandse clubs in actie in Europa League

AZ, Ajax en FC Groningen komen donderdagavond in actie tijdens de derde speelronde van de groepsfase in de Europa League. De Alkmaarders beginnen om 19.00 uur aan hun thuiswedstrijd tegen Augsburg, de club van Paul Verhaegh en momenteel hekkensluiter in de Bundesliga. Ajax begint om 21.05 uur aan de uitwedstrijd tegen het Fenerbahçe van Robin van Persie. Op datzelfde tijdstip is de aftrap bij Slovan Liberec-FC Groningen.

Oud-bestuursvoorzitter Rochdale voor de rechter

De rechtszaak tegen oud-bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale gaat van start. Hij wordt vervolgd voor corruptie en het plegen van mijneed. Zo zou hij vorig jaar onder ede hebben gelogen ten overstaan van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

En verder:

- Verschijnt het 36e album in de populaire stripreeks Astrix. De Papyrus van Caesar is het tweede album van de nieuwe auteur Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. Het eerste Asterix-verhaal, Asterix de Galliër, werd gepubliceerd in 1959.

Weer en verkeer:

Woensdagnacht wordt het vanuit het westen droger. De bewolking overheerst en het koelt nauwelijks af. Ook kan er soms nog lichte regen of motregen vallen. De minima komen uit op 9 tot 12 graden.

Donderdag blijft het bewolkt en valt er soms lichte regen of motregen. In het westen kan de zon soms doorbreken. Het wordt 12 tot 14 graden.

De ANWB verwacht donderdagochtend een normale ochtendspits. Vanwege de herfstvakantie is het in het noorden en midden van Nederland rustig op de weg.  

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie