Vandaag, op woensdag 21 oktober 2015, belanden we eindelijk op de dag die werd voorgesteld in Back to the Future II, de scifiklassieker uit 1989. Welke voorspellingen uit de film zijn nu werkelijkheid?

Wanneer Marty McFly (gespeeld door Michael J. Fox) samen met de tijdreiziger Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) van 26 oktober 1985 naar 21 oktober 2015 reist, belandt hij in een wereld waar auto’s door de lucht vliegen en er overal enorme tv-schermen te vinden zijn. Wat is er wel en wat is er niet uitgekomen?

Uitgekomen: Vingerafdrukscanners en tablets

In Back to the Future II hoeft er niet cash betaald te worden; je vingerafdruk is genoeg. Het apparaatje dat hiervoor wordt gebruikt heeft veel weg van een tablet of smartphone, maar dan een stuk lomper dan de tablets en smartphones die wij kennen.

Sinds vorig jaar is ook deze voorspelling uit Back to the Future II werkelijkheid. Apple introduceerde een dergelijke dienst als eerste met Apple Pay, niet veel later volgde ook Android en komen ook andere bedrijven zoals Samsung en LG met hun eigen mobiele betaaldienst.

Een groot verschil is wel dat in de film de collectant over het betaalapparaatje beschikt, terwijl wij onze eigen telefoon gebruiken om onze vingerafdruk te scannen en te betalen. Dat lijkt ook een stuk minder riskant wat privacy betreft. Waarschijnlijk hadden de makers van Back to the Future II nog weinig aanleiding om daar over na te denken.

Uitgekomen: Videobellen

In 1989 was videobellen nog sciencefiction, maar tegenwoordig zijn er talloze manieren om voor een televisiescherm, een computerscherm of smartphone een videogesprek te starten met mensen in de buurt of aan de andere kant van de wereld.

Misschien is het ‘echte’ 2015 op dit gebied nog wel een stapje verder dan het 2015 uit Back to the Future II. Met de vertaaltechnologie van Microsoft kunnen tegenwoordig Skype-gesprekken live vertaald worden, hoewel momenteel alleen nog de grote talen worden ondersteund.

Uitgekomen: Videobrillen en augmented reality

Marty draagt in de film een ‘videobril’ waarmee hij kan videobellen en tv kan kijken. Sinds een aantal jaar is er nog maar weinig futuristisch aan die bril; apparaten als Google Glass en de Oculus Rift kunnen ongeveer hetzelfde, en vaak ook meer.

In de film gebruikt Doc Brown verder ook nog een apparaatje waarbij digitale beelden over de echte werkelijkheid worden geprojecteerd; inmiddels bekend als ‘augmented reality’. Ook die technologie wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast, denk bijvoorbeeld aan de Hololens van Microsoft. 

Uitgekomen: Hovercams

In het 2015 waar Marty McFly naartoe reist wordt het nieuws verzorgd door Hovercams: vliegende camerarobots die geheel zelfstandig naar locaties afreizen, direct uitzenden en ook nog eens automatisch nieuwsartikelen schrijven.

Dit soort journalistenrobots bestaan nog niet, maar de apparaten lijken wel erg veel op de cameradrones die tegenwoordig voor relatief weinig geld beschikbaar zijn en door iedereen eenvoudig te besturen zijn.

Ook op journalistiek vlak ligt de toekomst uit Back to the Future II niet heel erg ver van de werkelijkheid. Technologie waarmee automatisch artikelen geschreven kan worden bestaat al, maar wordt nog verbeterd. Persbureau AP experimenteert al met dit soort technologie om stukken te schrijven over kwartaalcijfers van bedrijven.

Beetje uitgekomen: Vliegende auto’s

De ‘airways’ - luchtsnelwegen - bestaan nog niet, vliegende auto’s zoals Marty ze zag zijn voorlopig ook nog toekomstmuziek.

Maar helemaal fictie zijn vliegende auto’s ook niet meer. Het Amerikaanse bedrijf Terrafugia, bijvoorbeeld, ontwikkelt een klein vliegtuigje met opklapbare vleugels dat tussen dit jaar en 2017 klaar voor productie zou moeten zijn.

Het Slowaakse Aeromobile presenteerde vorig jaar al de eerste vliegende auto voor consumenten. Helemaal vlekkeloos werkt Aeromobiles vliegende auto nog niet; de oprichter van het bedrijf stortte dit jaar nog neer tijdens een testvlucht.

Bijna uitgekomen: De zelfstrikkende schoen

Speciaal voor de opnames van Back to the Future II maakte ontwerper Tinker Hatfield een futuristische Nike-schoen met lichtjes en een speciale band die zichzelf kon vaststrekken. Zelf je veters strikken was dus niet meer nodig.

Na een hoop aandringen van fans bracht Nike in 2011 een replica van de schoen op de markt in een beperkte oplage van 1500 stuks. De Nike Air Mag uit 2011 had wel de oplichtende details, maar helaas niet de zelfstrikkende ‘power laces’.

Maar het lijkt erop dat de toekomst uit Back to the Future II alsnog waarheid wordt. In een interview in 2014 vertelde Hatfield dat de zelfstrikkende sneakers op de planning staan voor 2015.

Uitgekomen: Vliegende skateboards

Vorig jaar werd het allereerste hoverboard - een vliegend skateboard - gepresenteerd door fabrikant Hendo. Dit jaar toonde ook autofabrikant Lexus een vliegend skateboard. 

Maar de hoverboards van Hendo en Lexus zijn niet zo functioneel als de zwevende plank waarop Marty McFly rondvliegt. Het vliegende skateboard in Back to the Future zweeft ongeacht de ondergrond en kan overal worden gebruikt - McFly zweeft zelfs over water. Het hoverboard van Hendo werkt met elektromagneten en kan dus alleen worden gebruikt in speciale, koperen skateparken.

Hendo zal, niet geheel toevallig, op 21 oktober een nieuwe versie van zijn vliegende skateboard presenteren.

Niet uitgekomen: Food hydrator

In Back to the Future II is de magnetron vervangen door de food hydrator: een apparaat waarmee binnen enkele seconden een hele kleine, gedroogde pizza omgetoverd wordt tot een warme pizza van normale omvang.

Kleine brokjes gedroogd voedsel omtoveren tot stomende, heerlijke maaltijden blijft voorlopig nog sciencefiction, maar er zijn wel een aantal ontwikkelingen waarmee de productie van eten makkelijker gemaakt moet worden. Zo is het mogelijk om uit chocolade of gepureerde groenten te 3d-printen, en er zijn plannen om dit soort technologie binnen enkele jaren naar verzorgingstehuizen te brengen.

Niet uitgekomen: Pac Fax

Misschien wel de grootste misser in Back to the Future is de ‘Pac Fax’; een openbare brievenbus met een ingebouwd faxapparaat.

De opkomst van het internet en mobiele apparaten bleek moeilijk te voorspellen voor de makers van de film: tegenwoordig kunnen we berichtjes kunnen sturen vanaf ongeveer elk apparaat, faxen doen we alleen nog bij hoge uitzondering.

Conclusie

We leven nog lang niet in een wereld vol vliegende auto's, zwevende skateboards en minipizza's die magisch groter worden in een scifi-magnetron.

Toch zaten de makers van Back tot the Future II er niet ver naast: de meeste gadgets uit de film zijn allang geen fictie meer, maar maken onderdeel uit van ons dagelijks leven. Op een tijdmachine in de vorm van een vliegende auto na, natuurlijk. Misschien zijn we over nog eens dertig jaar zo ver.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend