Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 oktober 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Top FIFA in crisissfeer bijeen

Het uitvoerend comité van de FIFA komt dinsdag in een spoedzitting bijeen in Zürich naar aanleiding van de crisis waarin de wereldvoetbalbond verkeert. Onlangs werden FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA. De belangrijkste vraag die dinsdag wordt beantwoord is of de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA worden uitgesteld. Momenteel zijn die vastgesteld op 26 februari, hetgeen betekent dat kandidaten zich uiterlijk 26 oktober kunnen melden. Na afloop van de spoedzitting is er geen persconferentie.

OM komt met strafeis in Haagse Jihadproces

De verdachten in het Haagse Jihadproces horen dinsdag welke straffen het Openbaar Ministerie eist. In totaal staan negen verdachten terecht. Ze trokken onder meer de aandacht met acties op straat en uitingen op sociale media. De verdenkingen verschillen per verdachte. Het gaat om opruiing tot terroristische misdrijven, ronselen voor de gewapende jihad en deelname aan een criminele (terroristische) organisatie. Het gedachtegoed van de verdachten lijkt volgens het Openbaar Ministerie op dat van terreurorganisaties als IS en al-Qaeda. 

Geert Wilders lanceert Australische partij

PVV-leider Geert Wilders lanceert dinsdag in Australië de Australian Liberty Alliance, een politieke partij die geïnspireerd is op de ideologie van de PVV. Leiders van de islamitische gemeenschap in Australië hebben president Turnbull tevergeefs gevraagd het visum van Wilders in te trekken. Volgens de Australische Omroep ABC zijn journalisten voor het evenement niet uitgenodigd.

Acht wedstrijden in poulefase Champions League

De derde speelronde van de Champions League begint dinsdag met acht groepswedstrijden. De meest interessante confrontatie is die tussen het nog puntloze Arsenal en Bayern München. Bij de bezoekers maakt Arjen Robben mogelijk zijn rentree. De Groninger lag er anderhalve maand uit door een liesblessure. Titelverdediger FC Barcelona gaat op bezoek bij BATE Borisov in de wetenschap dat met een zege een grote stap richting de achtste finales wordt gezet. Alle acht wedstrijden beginnen dinsdagavond om 20.45 uur.

Presentatie parcours Tour de France

In Parijs wordt vanaf ongeveer 11.00 uur het routeschema van de 103e editie van de Tour de France gepresenteerd. De afgelopen dagen lekten al verschillende aspecten uit, zoals de aankomst op de mythische Mont Ventoux op 14 juli. Zeker was al dat de Ronde van Frankrijk op zaterdag 2 juli begint met een vlakke etappe die begint bij de Mont-Saint-Michel. Dit jaar won de Brit Chris Froome de Tour.

En verder: 

- Bezoekt de Chinese president President Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan het Verenigd Koninkrijk. Xi Jinping is de eerste Chinese leider die het Verenigd Koninkrijk bezoekt sinds Hu Jintao in 2005. 

- Is de uitspraak in de zaak tegen voormalig drugsbaron Kobus L. Hij wordt verdacht van wapenbezit en moord op zijn eigen schoonzoon John Wassink.

- Maakt het CBS bekend of het consumentenvertrouwen in oktober is gegroeid of gedaald en hoe het beschikbaar inkomen van huishoudens zich in augustus heeft ontwikkeld.

Weer en verkeer:

Dinsdag komt de zon op meer plaatsen tevoorschijn. Het blijft niet helemaal droog bij maxima tussen 11 en 13 graden. De wind draait naar het noordwesten en neemt iets in kracht toe.

De ANWB verwacht voor dinsdag een rustige spits vanwege de herfstvakantie, met uitzondering van het zuiden.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie