Siert Bruins, die eind september blijkt te zijn overleden, was de laatste nog levende en in vrijheid verkerende Nederlandse oorlogsmisdadiger. Hij stond bekend als 'het beest van Appingedam'.

Uiteindelijk hoefde hij definitief niet de cel in. De rechtbank in het Duitse Hagen liet hem vorig jaar vrijuit gaan voor de moord op de Nederlandse verzetsman Aldert Klaas Dijkema in 1944.

De hoogbejaarde oorlogsmisdadiger moest zich na 70 jaar alsnog verantwoorden voor het doodschieten van Dijkema in de nacht van 21 op 22 september 1944. Hij deed dat toen in de buurt van Appingedam.

Bruins maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van de gevreesde Duitse Sicherheitsdienst. Met zijn handlangers oefende hij een flinke terreur uit in Delfzijl en omgeving.

Doodstraf

De Groninger was verantwoordelijk voor de dood van verschillende mensen. In Nederland werd hij daarom in 1949 bij verstek tot de doodstraf veroordeeld. Hij kreeg de toen zwaarste straf voor enkele fatale schietpartijen, waaronder die op Dijkema. Uiteindelijk zetten de Nederlandse autoriteiten zijn doodstraf om in levenslang.

De Nederlandse oorlogsmisdadiger slaagde er in de laatste dagen van de oorlog in om naar Duitsland te vluchten. Omdat Bruins tijdens de oorlog de Duitse nationaliteit had gekregen, kon hij niet meer aan Nederland worden uitgeleverd.

Duitsland

Toch werd 'het beest van Appingedam' uiteindelijk ook in Duitsland veroordeeld, zij het tot een veel lagere straf. Op 22 februari 1980 legde de rechtbank in Hagen Bruins zeven jaar cel op. Hij kreeg die straf voor de moord op twee Joodse broers in Groningen. Bruins bracht in Duitsland uiteindelijk vijf jaar achter de tralies door.

In 2013 onderzocht het Duitse Openbaar Ministerie in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten opnieuw de gangen van de oorlogsmisdadiger. Dat gebeurde nadat Avro-programmamaker Gideon Levy andere misdaden van de Nederlander onder de aandacht van justitie in Duitsland had gebracht.

In november 2012 besloot de aanklager in Duitsland hem alsnog te vervolgen voor de moord op Aldert Klaas Dijkema. Het bewijs dat was aangeleverd door het Openbaar Ministerie was niet genoeg voor een veroordeling voor moord. 

Video: Siert Bruins overleden

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (94) overleden
Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (94) overleden