Pegida, voluit de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, ontstond eind 2014 in de Oost-Duitse stad Dresden. Critici beschouwen de groep als vreemdelingenhaters. Waarvoor staat Pegida? 

Pegida is tegen islamisering en de komst van (economische) vluchtelingen.

De betogers vinden dat de westerse cultuur en samenleving worden bedreigd door buitenlandse invloeden, onder meer van salafistische moslims die op een religieuze oorlog zouden aansturen in Europa. Duitse media karakteriseren de aanhangers als boze 'Angstbürger'.

Aanhangers van Pegida willen de islam uit het openbare leven weren en de stroom buitenlanders, vooral economische vluchtelingen, drastisch inperken. Sinds januari 2015 organiseert Pegida in Dresden wekelijks protestmarsen, waar op het hoogtepunt 25.000 mensen op af kwamen.

De oprichter en initiatiefnemer van Pegida is de Duitser Lutz Bachmann die in Nederland geregeld optreedt als spreker tijdens Pegida-bijeenkomsten. Hij is omstreden en heeft in Duitsland een strafblad en is onlangs veroordeeld wegens haatzaaien en opruiing. 

De toestroom van vluchtelingen naar West-Europa is een voedingsbodem voor protest.

De enorme toestroom van vluchtelingen waar West-Europese landen sinds vorig jaar mee te maken hebben, is een voedingsbodem voor de protestbeweging. Pegida zag het aantal aanhangers begin 2015 snel dalen, maar sinds begin 2016 organiseert de beweging in Duitsland weer wekelijks met succes protesten en gingen duizenden mensen de straat op.

In 60 seconden: Waarvoor staat Pegida?

In 60 seconden: Pegida
In 60 seconden: Pegida

Animatie door in60seconds

Ook in Nederland groeide de Pegida-aanhang door het vluchtelingendebat.

De Nederlandse tak van Pegida protesteerde het afgelopen jaar geregeld in Nederland in onder meer Utrecht, Rotterdam, Apeldoorn en Amsterdam. Aanhangers keren zich tegen de komst van (islamitische) vluchtelingen naar Nederland en willen bijvoorbeeld dat moskeeën en islamitische scholen worden gesloten.

In Nederland is Edwin Wagensveld het gezicht van de beweging. Hij kwam in het nieuws toen hij in februari in Amsterdam werd aangehouden na het tonen van een hakenkruis.

Een aantal Pegida-bijeenkomsten in Nederland liep uit de hand

Een aantal Pegida-betogingen in Nederland verliep onrustig, vooral door spanningen tussen aanhangers en tegendemonstranten. In november 2015 werden in Utrecht 32 mensen opgepakt nadat aanhangers door het centrum van de stad wilden lopen, terwijl de burgemeester het protest eerder had verboden. In Breda werden in juni twintig tegendemonstraten aangehouden.

In februari 2016 werd bij het gemeentehuis in Amsterdam een verdacht pakketje neergelegd tijdens een bijeenkomst van Pegida, waarop het gebouw en omliggende woonboten werden ontruimd. Uit nader onderzoek bleek het pakket een bom te bevatten. Een aantal dagen eerder werden arrestaties verricht bij tijdens een Pegida demonstratie bij een azc in Enschede.