Bill Cosby is schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van Andrea Constand. De komiek en acteur krijgt een celstraf van minstens drie jaar.

Jarenlang was Bill Cosby geliefd bij een enorm publiek. De komiek maakte televisieseries en theatershows en was een geliefde acteur van veel Amerikanen. Tot er steeds meer verhalen naar buiten kwamen dat hij verschillende vrouwen seksueel zou hebben misbruikt.

Cosby kreeg in 1965 als eerste Afro-Amerikaan een grote rol in een dramatische televisieserie: I Spy. Wereldberoemd werd hij echter pas twintig jaar later, toen hij met The Cosby Show de hoogst scorende sitcom ooit maakte. Acht seizoenen lang speelde de acteur dokter Huxtable. In 1992 eindigde de show.

Jarenlang maakte de komiek nog tv-series en theatershows, maar het succes dat hij behaalde met The Cosby Show evenaarde hij nooit. Lange tijd leek het alsof Cosby in de vergetelheid zou raken, tot in 2005 het eerste vermeende slachtoffer van de acteur naar voren stapte.

Een overzicht van de vermeende slachtoffers:

Andrea Constand

Basketbalster Andrea Constand kent Cosby ruimt een jaar, en ziet hem als haar mentor, als ze in november 2002 bij hem thuis komt. Volgens haar drogeert hij haar met kalmeringspillen en raakt daarna haar borsten en vagina aan. In januari 2005 doet ze haar verhaal bij de Canadese politie. In een rechtszaak die ze tegen hem aanspant, noemt ze dertien andere, anonieme, slachtoffers. Een jaar later sluit de basketbalster een overeenkomst met Cosby en zijn advocaten.

Eind december 2015 wordt de zaak van Constand opnieuw nieuws, als zij het als eerste voor elkaar krijgt een strafrechtelijke vervolging in gang te zetten. Cosby moet verschijnen in de rechtbank, maar komt op borgtocht vrij. In mei 2016 wordt besloten dat de acteur mag worden vervolgd aan de hand van nieuw bewijs. De zaak doet in juni 2017 voor, maar wordt nietig verklaard doordat de jury niet tot een oordeel kan komen. In april 2018 wordt een nieuwe zaak gestart en wordt de komiek schuldig bevonden. De rechter legde Cosby op 25 september 2018 een celstraf op van drie tot tien jaar.

Tamara Green

In februari 2005 vertelt advocate Tamara Green in de Amerikaanse Today Show dat ze in de jaren zeventig is gedrogeerd en seksueel misbruikt door Cosby. Achteraf zou ze 200 dollar op haar nachtkastje hebben gevonden. De advocaten van Cosby ontkennen in alle toonaarden dat hij Green kent. Later blijkt ze één van de dertien anonieme slachtoffers in de rechtszaak van Constand.

Beth Ferrier

Midden jaren tachtig ontmoet Beth Ferrier de acteur, waarna ze een relatie met hem krijgt. Die relatie eindigt abrupt als Ferrier wakker wordt in een auto en geen idee heeft waar ze is. Volgens de vrouw heeft Cosby pillen in haar koffie gestopt, waarna hij haar uitkleedde en misbruikte.

Barbara Bowman

Barbara Bowman vertelde in juni 2006 in een interview met een tijdschrift over haar tijd met Cosby in de jaren tachtig. Hij zou zijn arm op haar nek hebben gelegd en geprobeerd hebben haar en zijn kleren uit te trekken. De actrice zegt haar verhaal eerder niet gedaan te hebben, omdat ze dacht dat niemand haar zou geloven. 

Joan Tarshis

Joan Tarshis doet in november 2014 haar verhaal. In 1969 hielp ze op 19-jarige leeftijd Cosby met het bedenken van verhalen voor The Cosby Show. "Hij gaf mij een drankje en het eerstvolgende wat ik me daarna herinner is dat ik op zijn bank zat en hij mijn kleren uittrok. Toen ik zei dat ik een infectie had, in de hoop dat hij zou stoppen, besloot hij me op een andere plek aan te raken. Het maakte me ziek dat ik fan was van de man die me nu verkrachtte. Natuurlijk vertelde ik het aan niemand."

Linda Joy Traitz

Een voormalig serveerster van het café van Cosby stapt op 17 november 2014 naar voren als slachtoffer van de acteur. Begin jaren 70 biedt Cosby haar tijdens een autorit drugs aan "om te kalmeren". Als ze weigert wordt hij volgens Traitz gewelddadig, maar uiteindelijk gebeurt er niets.

Janice Dickinson

Het bekendste slachtoffer van Bill Cosby is voormalig supermodel Janice Dickinson. Cosby zou in 1982 het model hebben gedrogeerd en vervolgens hebben verkracht. In mei 2015 besluit Dickinson een aanklacht in te dienen tegen Cosby. Het model eist een niet nader gespecificeerde schadevergoeding voor reputatieschade.

Louisa Moritz

In 1971 ontmoet Louisa Moritz Bill Cosby als hij bij haar langskomt in de kleedkamer bij de talkshow van Johnny Carson. In eerste instantie lijkt hij een praatje te willen maken. "Tot hij zijn penis uit zijn broek haalde en die langs mijn gezicht haalde. Vervolgens duwde hij hem in mijn mond, waarna hij wegliep en zei dat ik niets mocht zeggen."

Carla Ferrigno

De vrouw en manager van acteur Lou Ferrigno meldt zich ook in november 2014 als slachtoffer van de acteur. Cosby zou haar in 1967 hebben vastgegrepen en ruw hebben gezoend, waarna Carla de opmerking maakt dat ze "nog nooit eerder met een donkere man heeft gezoend en dat het niet zo anders is".

Therese Serignese

Op 19-jarige leeftijd wordt Therese Serignese door Cosby backstage gevraagd na een show in Las Vegas in 1976, waar ze twee pillen krijgt van de komiek. "Daarna weet ik nog dat ik sterk het gevoel had dat ik gedrogeerd was en dat ik opstond zonder kleren aan. Toen ik achter me keek was daar Bill Cosby, die seks met me aan het hebben was."

Kristina Ruelhi

In 1965 doet Cosby volgens Kristina Ruehli pillen in haar drankje, waarna ze even een moment mist. Als ze bijkomt hangt de komiek boven haar, met zijn geslachtsdeel uit zijn broek. Ruelhi deed haar verhaal eerder alleen aan haar echtgenoot, die haar aanmoedigde anoniem te getuigen in de zaak van Constand. In juni 2016 trekt ze haar aanklacht tegen de komiek in omdat ze "voldoende genoegdoening" heeft ervaren door de aandacht die er nu is voor het vermeende misbruik.

Renita Chaney Hill

In de jaren 80 krijgt model Renita Chaney Hill een relatie met Bill Cosby die vier jaar lang duurt, maar waarin ze het regelmatig uitmaken. Hill is slechts vijftien jaar oud als de relatie begint. In de tijd dat ze een relatie heeft met de acteur herinnert ze zich vaak amper iets van avonden die ze met hem doorbrengt.

Angela Leslie

Model Angela Leslie vertelt in november 2014 dat ze in 1992 door de acteur gevraagd werd met hem te ontmoeten om te praten over haar acteercarrière. Aangekomen in het huis van Cosby biedt hij haar een drankje aan, dat ze weigert. Als ze terugkomt van de wc ligt Cosby naakt op bed, waarna hij zijn naakte lichaam tegen het model aanduwt en haar seksuele handelingen laat verrichten.

Victoria Valentino

Voormalig Playmate Victoria Valentino doet in november 2014 haar verhaal: In 1970 gaat ze samen met een vriendin eten met de acteur. Tijdens het diner drogeert de acteur de twee vrouwen en verplicht Valentino tot seksuele handelingen.

Jewel Allison

Eind jaren 80 wordt model Jewel Allison door Cosby gedrogeerd en misbruikt. "Ik keek naar mezelf in de spiegel en weet nog dat ik dacht: ik zie er niet goed uit. Mijn ogen gingen alle kanten op." Het model moest de penis van de komiek aanraken, waarna ze zijn huis mocht verlaten. "Hij draaide me ineens om en zei: laten we jou maar naar huis brengen."

Helen Hayes

Helen Hayes is naar eigen zeggen door de acteur aangevallen tijdens een feest op een strand in Californië in 1974. "Ineens stond hij achter me, reikte over mijn schouder en pakte mijn rechterborst vast. Ik stond compleet perplex."

Chelan

Een blauwe pil en een glas amaretto maakten Chelan in 1986 tot het zoveelste slachtoffer van Cosby. De vrouw meent te zijn gedrogeerd door de komiek, waarna hij haar borsten aanraakt. Dertien tot zestien uur later wordt Chelan wakker. "Papa zegt wakker worden", zou de komiek gezegd hebben, waarna hij haar 1.500 dollar gaf om "iets moois te kopen".

Beverly Johnson

Model Beverly Johnson wordt midden jaren tachtig gedrogeerd met een cappuccino. Vlak voor ze haar bewustzijn verliest, noemt ze Cosby een "motherfucker" - wat hem volgens Johnson zo kwaad maakt dat hij haar zijn huis uitsleurt en haar in een taxi stopt.

Choe Goins

In oktober 2015 dient model Chloe Goins een aanklacht in tegen de komiek. Tijdens een feestje in 2008 de Playboy Mansion krijgt ze een drankje van hem aangeboden waarna ze zich niets meer kan herinneren. Enkele uren later wordt ze wakker terwijl Cosby aan haar tenen likt terwijl hij zichzelf betast. In februari 2016 trekt ze de zaak in, om hem in mei opnieuw aan te klagen, net als Playboy Mansion-eigenaar Hugh Hefner.

Lisa

De toen 21-jarige Lisa ontmoet Bill Cosby in 1988, via het modellenbureau waar ze bij aangesloten is. Na het drinken van een drankje voelt Lisa zich draaierig, waarna ze met Cosby op de bank gaat zitten. "Het laatste wat ik me herinner is dat hij door mijn haren ging met zijn hand."

Kathy McKee

Actrice Kathy Mckee doet in december 2014 haar verhaal. Begin jaren 70 is de actrice goede vrienden met Cosby en besluit hem wat te eten te brengen bij zijn hotelkamer. Daar aangekomen lijkt Cosby een "totaal ander mens". De acteur zou meteen haar kleren hebben uitgetrokken en haar hebben verkracht.

Linda Kirkpatrick

Lisa Kirkpatrick accepteert in de jaren 80 een drankje van Cosby, waarna ze zich niets meer herinnert tot het moment dat ze wakker wordt en de acteur bovenop haar ligt. Cosby biedt een dag later zijn excuses aan, waarna hij opnieuw probeert haar seksueel te misbruiken.

Lynn Neal

Cosby vraagt midden jaren 80 aan Lynn Neal om zijn show te bezoeken. Daar aangekomen krijgt de vrouw alleen drankjes aangeboden en weigert de komiek haar te laten eten. Na afloop van de show voelt Neal zich "draaierig en in de war", waarna Cosby haar meeneemt naar zijn kleedkamer en haar verkracht. "Ik dacht dat hij een vriend was. Hij heeft mijn vertrouwen geschaad."

Judy Huth

Judy Huth dient in 2014 als eerste slachtoffer daadwerkelijk een aanklacht in tegen de komiek. Ze zegt op 15-jarige leeftijd door Cosby te zijn meegenomen naar de Playboy Mansion van Hugh Hefner. Nadat ze het toilet verlaat van één van de slaapkamers in de woning, vraagt Cosby haar te gaan zitten op het bed. "Hij probeerde daarna haar hand in zijn broek te krijgen, waarna hij zichzelf bevredigde met haar hand", valt te lezen in een aanklacht.

Kacey

In 1996 werkt een vrouw die zich Kacey noemt voor een talentenbureau waar Cosby ook bij zit. De vrouw vertelt een vriendschappelijke band te hebben gehad met de acteur. Tijdens een een-op-een ontmoeting gaat het fout: Cosby staat er volgens Kacey op dat ze een "grote witte pil" slikt om rustiger te worden. Daarna herinnert ze zich niets meer, tot ze de volgende ochtend wakker wordt naast een naakte Cosby.

Cindra Ladd

In 1969, ontmoet Cindra Ladd (21) de 32-jarige Bill Cosby wanneer ze werkzaam is voor een filmproducent. Samen met de komiek gaat ze op een avond naar de film, waarbij Ladd klaagt over hoofdpijn. Cosby biedt haar een pil aan, waarna ze zich niets meer kan herinneren van de avond. "De volgende ochtend werd ik naakt wakker. Het was duidelijk dat hij seks met me had gehad. Ik was geschokt en schaamde me."

Helen Gumpel

In 1987 ontmoet model en actrice Helen Gumpel de komiek als ze in een aflevering van The Cosby Show mag verschijnen. Op de set maakt Cosby seksuele opmerkingen en raakt haar aan, maar uiteindelijk komt het niet verder. Een jaar later, in 1988, ontmoet Gumpel de komiek opnieuw: dit keer drukt hij zijn kruis in het gezicht van de actrice, tot verdere seksuele handelingen komt het niet.

Linda Brown

Voormalig model Linda wordt naar eigen zeggen op 21-jarige leeftijd, in 1969, naar een hotelkamer gelokt door Cosby. Na het nuttigen van een drankje wordt het model naakt wakker op bed, terwijl de komiek haar verkracht. "Ik voel me vies, beschaamd en in verlegenheid gebracht. Ik kies ervoor mezelf uit te spreken omdat ik wil dat mensen weten wie Bill Cosby echt is."

Lise-Lotte Lublin

Lise-Lotte Lublin ontmoet Bill Cosby in 1989, na een gesprek gaat ze met de acteur mee naar zijn hotelkamer. Wat er precies in die kamer is gebeurd weet Lublin niet meer, ze wordt de volgende dag wakker in haar eigen bed.

Heidi Thomas

Heidi Thomas meldt zich eind februari 2015 als slachtoffer van Cosby. De toen 24-jarige actrice hoopte acteerlessen van de komiek te krijgen, toen ze bij hem thuis werd uitgenodigd. Cosby zegt dat Thomas best 'wat losser' mag spelen, als hij haar een drankje geeft. Het volgende wat de actrice zich kan herinneren is dat de komiek naakt naast zijn bed staat en zijn penis in haar mond probeert te stoppen.

Patricia

De toen 22-jarige Patricia kreeg acteerlessen van de acteur, waarna ze op een avond naakt wakker werd in een slaapkamer in het huis van Cosby. Ze zou zijn flauwgevallen en hebben overgegeven, wat verklaarde waarom ze naakt was. Lange tijd geloofde Patricia Cosby, tot ze twee jaar later opnieuw de komiek ontmoet. Hij weigert met haar te praten, tot ze wat pillen heeft genomen om te kalmeren. De volgende ochtend ontwaakte ze naakt, met haar haar en make up in de war.

Sunni Welles

De 17-jarige Sunni Welles hoopt een muziekcarrière op te bouwen en de acteur lijkt haar te willen helpen. Na een bezoek aan een jazz-club, midden jaren 60, zou Cosby het drankje van Welles hebben gedrogeerd. "Ik weet niet meer dat we de club verlieten, ik weet niet meer dat we ergens anders heen reden. Wat ik wel nog weet is dat ik naakt wakker werd in een verlaten appartement", aldus Welles, die er aan toevoegt dat Cosby haar later vertelt dat ze dronken was geworden en zelf haar kleren had uitgetrokken. Enkele maanden later overkomt Welles hetzelfde, waarna ze geen contact meer met de komiek heeft gezocht.

Margie Shapiro

Margie Shapiro ontmoet Cosby in de tijd dat ze bij een donutzaak in Santa Monica werkt. Hij vraagt haar te eten bij hem thuis, waar ze een pil slikt, als onderdeel van een weddenschap. Een korte tijd later ontwaakt Margie uit een slaap, waarbij ze merkt naakt te zijn, net als Cosby die boven haar hangt. "Hij zat in me en raakte mijn hele lichaam aan. Ik vond het zo vies, ik kan het niet eens beschrijven."

Janice Baker-Kinney

In april 2015 stapt Janice Baker-Kinney, tegelijkertijd met twee anderen, naar voren als slachtoffer van Cosby. Begin jaren 80 ontmoet ze de komiek, in een casino waar ze destijds werkt. Ze zegt twee pillen te hebben gekregen van Cosby, waarna ze naakt ontwaakte, terwijl hij haar aanraakte. 

Marcella Tate

In 1975 brengt Marcella Tate, die destijds als model werkt, een bezoek aan de Playboy Mansion. Na het aannemen van een drankje van Cosby, zijn haar herinneringen vaag, tot ze wakker wordt naast de acteur in een voor haar onbekend bed. 

Autumn Burns

Op 20-jarige leeftijd ontmoet Autumn Burns de toen 33-jarige acteur in een casino in Las Vegas. Burns gaat mee met Cosby naar zijn hotelkamer, waar hij een drankje voor haar klaar maakt, waarna ze zich draaierig voelt. Volgens Autumn wordt ze daarna door Cosby mishandeld.

Sammie Mays

Schrijfster Sammie Mays is op een conferentie in de jaren 80, als ze Bill Cosby ontmoet. Als ze zich niet goed begint te voelen vraagt Cosby haar mee naar zijn hotelkamer, waar ze de volgende ochtend naakt wakker wordt.

Lili Bernard

Cosby nodigt actrice Lily Bernard in de jaren 90 uit voor een 'mentorles'. Volgens de actrice heeft ze de volle vertrouwen in Cosby en maakt hij daar misbruik van: hij drogeert haar en verkracht haar. De mishandeling van Bernard vindt plaats in New Jersey, waar een dergelijke zaak niet kan verjaren. Dat betekent dat Bernard, anders dan vele andere vermeende slachtoffers, een zaak zou kunnen aanspannen tegen Cosby.

Linda Ridgeway Whitedeer

Actrice Linda Ridgeway Whitedeer wordt in de jaren 70 gevraagd op auditie te komen bij Bill Cosby, die haar meeneemt naar een ruimte, waar ze alleen zijn. "Ik voelde zijn linkerhand mijn lange haar vastpakken en zag hoe hij met zijn lichaam de weg naar de deur blokkeerde, zodat niemand naar binnen kon komen. Hij duwde mij naar beneden en terwijl ik omhoog keek zag ik hoe hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek haalde en hem in mijn mond duwde. Zijn aanval was snel en met chirurgische precisie."

Colleen Hughes

Colleen Hughes werkte als twintiger als stewardess en ontmoet Cosby in het begin van de jaren 70, zo vertelt ze in augustus 2015. Aan boord flirt de acteur met Hughes en vraagt haar mee om samen te gaan lunchen. De stewardess gaat akkoord, maar wil eerst een tussenstop maken bij haar hotelkamer, waar ze na een korte douche een drankje nuttigt. Daarna kan ze zich niets meer herinneren. "Mijn kleren lagen door de hele kamer heen en ik voelde sperma op mijn rug en over de rest van mijn lichaam."

Eden Tiri

Op 22-jarige leeftijd bemachtigt Eden Tiri een rol in The Cosby Show. Op haar vierde dag op de set wordt ze gevraagd te wachten in de kleedkamer van Bill Cosby. Daar komt de acteur binnen, drukt zijn hele lichaam tegen haar aan en fluistert in haar oor dat ze "de liefde gaan bedrijven", om vervolgens weg te lopen. Tiri blijft verstomd achter in de verkleedruimte.

Sharon Van Ert

Sharon Van Ert ontmoet Cosby in 1976, als ze werkt als een ober in een jazzclub in Californië. De acteur biedt haar aan mee te lopen naar haar auto en stapt bij haar in. Het eerstvolgende wat Van Ert zich kan herinneren is dat ze wakker wordt in haar auto, ze heeft het vermoeden gedrogeerd en misbruikt te zijn.

Pamela Abeyta

Eind september 2015 vertelt ook Pamela Abeyta in het verleden te zijn misbruikt door de acteur. Abeyta werkt op 25-jarige hard om in Playboy Magazine terecht te komen en ontmoet Cosby om die droom te verwezenlijken. De komiek drogeert haar waarna Abeyta later wakker wordt in zijn bed.

Lisa Christie

Op 18-jarige leeftijd leert Lisa Christie de succesvolle acteur kennen als ze figurant is in The Cosby Show. De actrice in spé zegt Cosby te hebben gezien als een vaderfiguur en twee jaar lang met hem te hebben gewerkt. Lange tijd hebben de twee een vriendschappelijke band tot Cosby probeert de actrice in zijn bed te krijgen. Uiteindelijk gebeurt er niets.

Dottye

In oktober 2015 komen opnieuw twee vermeende slachtoffers van de komiek naar buiten. Een vrouw, die zich Dottye laat noemen, vertelt de acteur te hebben ontmoet in 1984 voor een auditie. Daar werd ze gedrogeerd, uitgekleed en gewassen door Cosby voor hij haar verkrachtte. 

Donna Barrett

Tijdens een hardloopwedstrijd in 2004 ontmoet Donna Barrett Cosby. De komiek pakt haar vast en houdt haar tegen zijn lichaam. "Hij had zijn arm om mijn middels en trok me hard tegen zijn geslachtsdeel." Achteraf zou Barrett hebben geklaagd over het gedrag van Cosby. "Maar niemand wist wat te doen."

Bill Cosby: van geliefd komiek tot vermeend misbruiker
187
Bill Cosby: van geliefd komiek tot vermeend misbruiker