Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 oktober 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Leraren blokkeren ministerie van Onderwijs

Stakende leraren zullen maandagochtend uit protest het ministerie van Onderwijs blokkeren. De docenten, verenigd in de vakbond Leraren in Actie (LIA), zijn ontevreden over het loonakkoord dat onlangs is gesloten. Op de 'Dag van de Leraar' wordt het ministerie vanaf 9.00 uur geblokkeerd voor ambtenaren en bezoekers. Om 11.00 uur zal de bond spreken met minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Winnaars Nobelprijs Geneeskunde bekendgemaakt

Maandag maakt de Nobelstichting bekend wie de Nobelprijs voor Geneeskunde (of Fysiologie) winnen. De Nobelprijs voor de Geneeskunde wordt zelden door individuele onderzoekers gewonnen. Tot op heden zijn er 207 prijswinnaars in de 105 edities van de Nobelprijzen: een gemiddelde van 1,97 personen per jaar. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Amerikaan John O'Keefe (74) en het Noorse echtpaar May-Britt (51) en Edvard Moser (52). 

Man die wordt verdacht van moord op ex voor de rechter

Ferry de G. uit Alphen aan den Rijn wordt ervan verdacht dat hij in juni zijn 35-jarige ex-vrouw door het hoofd heeft geschoten in Hoofddorp. De man meldde zich een dag later bij de politie. De zaak dient om 11.30 uur in de rechtbank van Haarlem. 

Oranje begint aan voorbereiding op cruciale interlands

De spelers van het Nederlands elftal verzamelen zich maandag rond 13.30 uur in Noordwijk. Oranje werkt de komende dagen toe naar de beslissende EK-kwalificatieduels met Kazachstan (zaterdag) en Tsjechië (volgende week dinsdag). Door het verlies tegen IJsland en Turkije van afgelopen maand heeft de ploeg van bondscoach Danny Blind kwalificatie niet meer in eigen hand. Oranje werkt maandag rond 18.00 uur een training af op het veld van Quick Boys en daarna geeft Blind een persconferentie.

Weer:

In de nacht van zondag op maandag neemt de bewolking toe. Maandagochtend is het bewolkt en vooral in het noordoosten mistig. Vanuit het zuiden trekt een gebied met wat lichte regen over Nederland, meldt het KNMI. Later op de dag wordt het overal droog, maar de bewolking blijft. Het wordt maximaal 18 graden. 

Hoewel het in het noordoosten mistig is maandagochtend, rekent de ANWB op een normale spits. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie