Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 2 oktober 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

Berging kranen Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn wordt vrijdag om 7.00 uur begonnen met de berging van de grootste van de twee kranen die op 3 augustus zijn omgevallen. De werkzaamheden duren minimaal enkele uren tot mogelijk zelfs twee dagen. Als de bergingsoperatie klaar is, kan worden begonnen met het opruimen van de ravage die ontstond toen de kranen met het brugdeel voor de Julianabrug van de pontons gleden en op diverse panden vielen. 

Blind maakt selectie Nederlands elftal bekend

Bondscoach Danny Blind maakt vrijdag zijn selectie bekend voor de cruciale EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Kazachstan (10 oktober) en Tsjechië (13 oktober). De meest verrassende namen in de voorselectie waren die van Ajacied Anwar El Ghazi en Feyenoorder Rick Karsdorp.

Bruno Martins Indi en Gregory van der Wiel hoeven op basis van die voorselectie niet te rekenen op een invitatie. Nederland staat er na de nederlagen tegen IJsland en Turkije van afgelopen maand beroerd voor in de EK-voorronde. Het team van Blind heeft deelname aan het toernooi in Frankrijk niet meer in eigen hand.

Uitreiking filmprijzen Gouden Kalveren

Vrijdagavond worden in Utrecht de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste filmprijzen van Nederland. De strijd om het beeldje voor Beste Film gaat dit jaar tussen Bloed, zweet en tranen, Gluckauf, Prins, Schneider vs Bax en de Surprise. NU.nl doet verslag van de gala-avond.

Hoger beroep in zaak Danny Gubbels

De 12-jarige Danny Gubbels kwam in 2010 om het leven bij een schietpartij in een woonwagenkamp in Breda; er werden 27 kogels afgevuurd op de woonwagen van zijn vader en moeder. De vrouw raakte gewond. Tegen drie verdachten werd in eerste aanleg twintig jaar celstraf geëist. De rechtbank veroordeelde twee verdachten tot zestien jaar cel voor doodslag en poging tot doodslag. De derde verdachte werd vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid. De twee veroordeelden en het OM gingen in hoger beroep.

Eerste asielzoekers in opvang Nijmegen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht vrijdagmiddag de eerste twee- tot vierhonderd asielzoekers op Heumensoord bij Nijmegen. In het natuurgebied is een paviljoendorp gebouwd, waar plaats is voor maximaal drieduizend vluchtelingen.

Laatste aflevering Man Bijt Hond

Vrijdag wordt de laatste aflevering van het NCRV-programma Man Bijt Hond uitgezonden. Het programma is zestien jaar lang bij de Nederlandse publieke omroep te zien geweest. Ter vervanging komt de omroep met het lifestyleprogramma BinnensteBuiten op NPO2 en het realityprogramma Jan Rijdt Rond op NPO3. Man Bijt Hond wordt uitgezonden op NPO2 om 18.45 uur.

Weer:

Vrijdag begint vooral in het noorden grijs, met mist en laaghangende bewolking. Later in de ochtend verdwijnt de mist en breekt de zon door. Het wordt 16 tot 18 graden. 

Weer: Lokaal vorst aan de grond
Weer: Lokaal vorst aan de grond

Verkeer:

Het verkeer kan vrijdag in de ochtendspits hinder ondervinden van mist.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie