Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

Europese top over vluchtelingencrisis

De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 landen van de Europese Unie komen woensdag in Brussel bijeen om zich te buigen over de vluchtelingencrisis. De EU-bewindslieden voor asiel werden het dinsdagavond na een stemming eens over de verdeling van nog eens 120.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland aankloppen over Europa. Nu kunnen de regeringsleiders oplossingen aandragen voor de meer structurele oorzaken van de crisis. De top van de EU-leiders begint om 18.00 uur. Namens Nederland is premier Mark Rutte aanwezig.

Dertien duels in tweede ronde KNVB-beker

In de tweede ronde van de KNVB-beker zijn er woensdagavond liefst dertien duels. Bekerhouder FC Groningen neemt het vanaf 18.30 uur in eigen huis op tegen FC Twente, dat zwak is begonnen aan het seizoen. Om 20.45 uur is de aftrap bij Ajax-De Graafschap, oftewel de koploper tegen de hekkensluiter in de eredivisie. Een ander in het oog springende affiche is Heracles Almelo-Vitesse, dat om 20.00 uur begint.

Van der Steur praat met omstreden anatoom George Maat

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) praat woensdag met anatoom George Maat. Maat raakte in opspraak na een openbare lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers, waarbij hij foto's van slachtoffers zou hebben getoond. Van der Steur uitte aanvankelijk felle kritiek op de wetenschapper. De bewindsman hoopt nu dat de samenwerking kan worden hervat. Die was beëindigd na de spraakmakende lezing.

Europese Hof komt met advies in zaak opslag privégegevens

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie geeft zijn advies in een zaak die draait om de opslag van privégegevens door Amerikaanse bedrijven als Facebook. Volgens de Oostenrijker Max Schrems moet het Safe Harbor-verdrag, dat die opslag voor Europese burgers regelt, ongeldig worden verklaard omdat de inlichtingendienst NSA via Amerikaanse bedrijven data oogst.

Dumoulin in actie op WK tijdrijden

Tom Dumoulin gaat woensdag voor een medaille bij de individuele tijdrit op de WK wielrennen in Richmond, Virginia. De 24-jarige renner van Giant-Alpecin start als voorlaatste, om 20.42 uur Nederlandse tijd. Afgelopen jaar legde Dumoulin beslag op het brons, achter winnaar Bradley Wiggins (nu afwezig) en Tony Martin. Laatstgenoemde aast in Richmond op zijn vierde wereldtitel tijdrijden. Naast Dumoulin heeft Nederland met nationaal tijdritkampioen Wilco Kelderman nog een tweede ijzer in het vuur.

Opening Nederlands Filmfestival

In het Beatrix Theater in Utrecht start het NFF vanavond met de première van de film J. Kessels. Tijdens het slotgala op vrijdag 2 oktober worden de Gouden Kalveren uitgereikt. Dit jaar worden de prijzen niet meer toegekend door een jury, maar door de 'Academy', een vakvereniging van een paar honderd Nederlandse filmprofessionals. 

Alle berichten over het Nederlands Film Festival

Weer en verkeer

Woensdag overdag vallen er buien verspreid over het land, de meeste regen valt in de zuidelijke helft van het land. Morgen is de zuidwestelijke wind overwegend matig tot vrij krachtig van kracht, 4 tot 5 Bft. Het wordt 16 of 17 graden.

De ANWB verwacht woensdag een reguliere ochtendspits zonder bijzonderheden. In het binnenland kan er wel mist voorkomen. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie