De stroom aan vluchtelingen door Europa gaat onophoudelijk door. Dit is het belangrijkste nieuws van dit weekend omtrent de vluchtelingenproblematiek.

Duitsland trekt extra geld uit voor noodhulp.

Minister Gerd Müller, van Ontwikkelingssamenwerking, stelt dat de Duitse regering nog eens twintig miljoen euro uittrekt voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP). 

Met de extra bijdrage van Duitsland kunnen de komende maanden honderdduizenden mensen van voedsel worden voorzien.

In een Duitse noodopvanglocatie is brand gesticht.

Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag in een sporthal in het Duitse Wertheim (Baden-Württemberg). In de geplande noodopvanglocatie waren honderden bedden neergezet, zei een woordvoerster van de gemeente.

Oostenrijk weert groep vluchtelingen. 

Het land hield een groep van ongeveer honderd vluchtelingen tegen. Ze wilden vanuit Slovenië het land binnentrekken. De migranten konden asielaanvragen noch reisdocumenten laten zien, aldus een woordvoerder van de politie. 

Oostenrijk laat inmiddels wel geregistreerde vluchtelingen uit Hongarije toe. De autoriteiten in Wenen verwachten zondag ongeveer 7.000 mensen uit dat land.

Koenders dringt bij Roemeense collega aan op medewerking.

Minister Bert Koenders heeft zaterdag in een gesprek met zijn Roemeense collega Bogdan Aurescu aangedrongen op medewerking. Hij wil dat Roemenië meedoet aan het Europese plan voor herverdeling van vluchtelingen over EU-lidstaten. 

"Roemenië moet solidariteit tonen en ruimhartig zijn", aldus Koenders. "Het is belangrijk dat alle landen van de Europese Unie samenwerken. Niemand kan de crisis alleen oplossen." 

Kroatie stuurt duizenden vluchtelingen naar Hongaarse grens. 

Volgens de politie zijn zaterdagochtend 7.852 vluchtelingen Hongarije binnengekomen. De meesten van hen kwamen via Kroatië.

De mensen werden met bussen naar de grensovergangen Letenye, Beremend en Gyenyes gebracht. Ook is er een trein met zo'n duizend vluchtelingen naar de Hongaarse plaats Magyarboly gereden. Veertig Kroatische agenten die met de trein meereden zijn terug naar hun land gestuurd.

Vluchtelingen verdronken bij Lesbos.

Vermoedelijk 26 vluchtelingen zijn omgekomen toen het opblaasbootje waarin zij zaten in de nacht van zaterdag op zondag zonk voor de kust van het Griekse eiland. Reddingswerkers wisten twintig anderen levend uit het water te halen.

Het is nog niet bekend waar het bootje vandaan kwam en welke nationaliteit de opvarenden hadden. In de regel zijn het Syriërs die vanuit Turkije een van de Griekse eilanden proberen te bereiken.

Ook zaterdag verging voor de kust van Lesbos een bootje met vluchtelingen. Veertien mensen kwam daarbij om het leven.

EU-president Donald Tusk heeft voor woensdag een extra Europese top uitgeschreven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Oostenrijkse collega Werner Faymann hadden daar eerder deze week om gevraagd. Volgens Merkel moet op de top onder meer worden bekeken hoe de herkomstlanden beter kunnen worden ondersteund.