Wat gaat er zondag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

Grieken naar de stembus

In Griekenland vinden zondag vervroegde verkiezingen plaats, nadat premier Alexis Tsipras de regering in augustus ontbond. De premier liet nieuwe verkiezingen uitschrijven nadat zijn partij uiteen was gevallen.

De linkervleugel kon het akkoord voor nieuwe noodsteun dat Tsipras sloot met de Europese geldschieters niet verkroppen. In ruil voor extra miljarden moest Griekenland opnieuw harde bezuinigingen doorvoeren. In de peilingen gaat zijn partij Syriza ongeveer gelijk op met oppositieparij de Nieuwe Democratie.

U kunt de verkiezingen in Griekenland zondag volgen via ons liveblog.

Russische oppositie organiseert massaprotest

Aanhangers van de Russische oppositieleider Alexey Navalny plannen zondag een massademonstratie tegen de regering van president Poetin in de hoofdstad Moskou. Het is zondag vier jaar geleden dat Poetin aankondigde opnieuw aan te treden als president van Rusland, nadat hij de jaren daarvoor premier was geweest.

Navalny is al jaren in een strijd verwikkeld met de regering van Poetin, die hem onder meer beschuldigde van corruptie. Vorig jaar kreeg Nalvany een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar. Sindsdien staat hij onder huisarrest. Zijn broer moest wel de gevangenis in.  

Emmy Awards worden uitgereikt

De belangrijkste prijzen voor televisiemakers, de Primetime Emmy Awards, worden zondagnacht uitgereikt in Los Angeles. Grote kanshebbers zijn de succesvolle fantasiereeks Game of thrones met 24 nominaties en de Amerikaanse serie American horror story die kans maakt op 19 prijzen.

Vorige week viel de Amerikaanse versie van The Voice van de Nederlandse producent John de Mol al in de prijzen tijdens de Creative Emmy’s die bedoeld zijn voor productiemedewerkers achter de schermen. Zondag maken vooral acteurs, scenarioschrijvers en regisseurs kans op een prijs.

De Emmy-uitreiking wordt zondagnacht live uitgezonden bij Fox.

Verstappen aast op punten in Singapore

Formule 1-coureur Max Verstappen probeert zondag tijdens de Grand Prix van Singapore voor de vijfde keer dit seizoen in de punten te rijden. Het Marina Bay Circuit, waar motorvermogen niet zo belangrijk is als op andere circuits, moet de Toro Rosso van de Limburger liggen.

Tijdens de kwalificatie van zaterdag legde Verstappen beslag op de achtste plaats. De race in Singapore begint om 20.00 uur lokale tijd, is Nederland is het dan 14.00 uur. Vorig seizoen was de latere wereldkampioen Lewis Hamilton succesvol in Singapore.

Duizenden hardlopers rennen van Amsterdam naar Zaandam

Zondag staan zo'n vijftigduizend hardlopers in Amsterdam aan de startlijn van de Dam tot Damloop, de hardloopwedstrijd van Amsterdam naar Zaandam. Deelnemers rennen tien Engelse mijlen, oftewel 16,1 kilometer. De hardloopwedstrijd wordt sinds 1985 georganiseerd.

Heeft u foto’s op video’s van de Dam tot Damloop? Upload ze op NUfoto. Video's kunt u mailen naar video@nu.nl.

En dit gebeurt er verder op zondag:

- Ajax en Feyenoord spelen zondag allebei in de Eredivisie. De Rotterdammers voetballen om 12.30 uur in Kerkrade tegen Roda JC. Ajax gaat op bezoek bij Excelsior in een wedstrijd die om 14.30 uur begint. 

Weer en verkeer

Zondagochtend bestaat landinwaarts kans op mistbanken. Automobilisten die vroeg de weg op gaan, kunnen hiermee te maken krijgen. Overdag lossen de mist en nevel langzaam op. Verder wisselen wolken en wat zon elkaar af.

Vooral in het noorden en noordoosten kan een enkele bui vallen. Het wordt 16 of 17 graden, bij een zwakke of matige wind uit het west tot noordwesten.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie