De stroom aan vluchtelingen door Europa gaat onophoudelijk door. Dit is het belangrijkste nieuws van dit moment omtrent de vluchtelingenproblematiek.

Het kabinet heeft de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's gevraagd met spoed 750 slaapplekken voor donderdagavond beschikbaar te stellen.

In totaal zijn er 1.500 bedden in de aankomende 72 uur nodig, inclusief verzorging. Binnen een paar uur werden er dankzij een paar gemeenten, onder meer in Rotterdam en Roosendaal, tweeduizend bedden beschikbaar gesteld.

Het verzoek van het ministerie komt bovenop de vraag aan gemeenten om vluchtelingen op te vangen. Aan dat verzoek hebben inmiddels onder andere Nijmegen, Amsterdam, Den Haag en Groningen al gehoor gegeven.

Een speciaal team, bestaande uit de politie en de marechaussee, gaat op drie locaties in Nederland helpen met het registreren van vluchtelingen.

Politiechef Paul van Musscher vindt dat de grote toestroom van asielzoekers een landelijk gecoördineerde aanpak nodig heeft. De registraties vinden plaats in Amsterdam, Rotterdam en Budel, waar het nieuwe asielzoekerscentrum geopend is. 

De opening van de nieuwe registratielocaties moet helpen bij het ontlasten van het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar men de vastgelopen stroom vluchtelingen nauwelijks aankan.

De Kroatische president heeft donderdag het leger gevraagd indien nodig de landsgrenzen te beschermen tegen illegale vluchtelingen.

Sinds Hongarije zijn grenzen met Servië dinsdag heeft gesloten, heeft de vluchtelingenstroom zich verplaatst naar Kroatië. Sinds woensdag zijn al meer dan zevenduizend vluchtelingen het land binnengekomen. In de grensplaats Tovarnik renden donderdag honderden mensen weg van de politie en gingen te voet langs een spoorlijn en door de velden. 

Kroatië heeft aangegeven dat het land niet uitsluit dat het ook de grenzen gaat sluiten, omdat het de stroom mensen niet aankan.

VN noemt Hongaars vluchtelingenbeleid gevoelloos en xenofoob.

Het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, prins Zeid Ra'ad al-Hussein, vindt dat Hongarije zich met de ''gevoelloze'' behandeling van vluchtelingen schuldig maakt aan ''duidelijke schending van internationale wetten''.

Hij doelt hier mee op het hek dat de vluchtelingen ervan weerhoudt vanuit Servië Hongarije in te trekken. Bij de grens tussen beide landen kwam het woensdag tot rellen, waarbij de politie traangas en een waterkanon gebruikte om mannen, vrouwen en kinderen weg te jagen.

''De Hoge Commissaris Zeid betreurt de xenofobe en anti-moslimstandpunten die kennelijk ten grondslag liggen aan het huidige Hongaarse regeringsbeleid'', luidde de verklaring van al-Hussein.

In verband met de vluchtelingencrisis heeft EU-president Donald Tusk voor 23 september een extra Europese top uitgeschreven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel  en haar Oostenrijkse collega Werner Faymann hadden daar eerder deze week om gevraagd. Volgens Merkel moet op de top onder meer worden bekeken hoe de herkomstlanden beter kunnen worden ondersteund.