Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Willem Holleeder staat in een pro-formazitting voor de rechter. 

'De Neus' zit in voorarrest en wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Holleeder wordt verder beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, daarin zou hij met onder anderen met Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

2. Het Amerikaans Huis van Afgevaardigden stemt over het kernakkoord met Iran.

In de Senaat had de Amerikaanse president Barack Obama begin deze maand in elk geval al voldoende steun. De Republikeinen voelen niets voor het akkoord en dreigden met een tegenresolutie. Ook daarmee wisten ze echter donderdag geen meerderheid te krijgen en zodoende blijft de overeenkomst met Iran op tafel.

3. De kans is groot dat Tom Dumoulin ook vandaag in de Vuelta aan de leiding blijft.

De achttiende etappe in de Ronde van Spanje voert het peloton van Medina del Campo naar Avila over een afstand van 185,8 kilometer. Op het parcours ligt één helling van de tweede en één van de derde categorie. Tijdens de laatste honderden meters loopt de weg ook omhoog. Het is een etappe die Dumoulin zeker aan zou moeten kunnen, en hoewel hij maar 3 seconden voorsprong heeft is de kans aanwezig dat hij wederom zijn rode trui kan behouden. De verwachte aankomsttijd vrijdag is 17.40 uur. 

4. Dafne Schippers loopt 200 meter in Brussel

Twee weken na haar wereldtitel op de 200 meter loopt Dafne Schippers dezelfde afstand tijdens Diamond League-wedstrijden in Brussel. De Nederlandse stuit vrijdagavond op onder anderen Allyson Felix, die tijdens de WK in Peking de voorkeur gaf aan de 400 meter. De 200 meter wordt om 20.32 uur gelopen. Op de 1500 meter vrouwen is Sifan Hassan een van de favorieten voor de zege.

En verder: 

- De Duitse bondskanselier Angela Merkel bedankt de vrijwilligers die hebben geholpen op de rampplek in de Franse Alpen waar het toestel van Germanwings in maart neerstortte. Het toestel werd door de co-piloot bewust tegen een berg gevlogen, hierbij kwamen alle 150 inzittenden om het leven. 

- Wordt bekend gemaakt wie de Prinsjesboekenprijs 2015, de prijs voor het beste politieke boek van het afgelopen jaar, heeft gewonnen. De genomineerdern zijn El Rey van Hans Goossen en Theo Sniekers, Vrouw achter de Troon van Wim Weenink en De slag om Sebrenica van Frank Westerman.

- En bezoekt president Obama de militaire basis Fort George G. Meade in Maryland om de aanslagen op het World Trade Center in New York in 2001 te herdenken.

Weer en verkeer

Vrijdag overdag is het opnieuw zonnig. In de loop van de middag ontstaan er wel wat stapelwolken die met name in het noorden kunnen uitgroeien tot een enkele bui. Het wordt opnieuw 18 tot 20 graden en de oostenwind is matig van kracht, 3 tot 4 Bft.

De Verkeersinformatiedienst verwacht niet al te veel drukte op de weg en ook het weer zit mee. De spits zal wel eerder op gang komen dan andere dagen.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie