Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 10 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

Kamerdebat over Europese maatregelen voor asielinstroom

De Kamer debatteert met het kabinet over de Europese maatregelen om de grote asielinstroom het hoofd te kunnen bieden. Het kabinet wil dat mensen die asiel zoeken in de Europese Unie, hun aanvraag al kunnen doen in hun eigen regio. Asielzoekers die toch zelf naar Europa komen, worden teruggestuurd om alsnog buiten de grenzen van de Europese Unie hun aanvraag in te dienen. De bedoeling is dat op de lange termijn de migrantentoestroom vermindert. Het kabinet het steunt daarbij wel het plan van de Europese Commissie om vluchtelingen volgens een vaste verdeelsleutel te verdelen over de lidstaten.

Raad van State behandelt beroep gaswinningsbesluit

Donderdag behandelt de Raad van State het beroep van Groningers en milieuorganisaties tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp. De Groninger Bodem Beweging (GBB), Milieudefensie, de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Waddenvereniging en een aantal particulieren tekenden begin dit jaar beroep aan tegen dit omstreden besluit waarin de gaswinning in Groningen ver boven het veilig geachte winningsniveau blijft. 

Van der Steur met kamer in debat over Nationale Politie

De Kamer debatteert met minister Ard van der Steur (Justitie) over de vorming van de Nationale Politie. Deze loopt vertraging op en wordt ook veel duurder. De efficiëntiewinst die geboekt zou moeten worden zou nu pas worden bereikt in 2018. Dat is 2,5 jaar later dan gepland. Ook wordt het budget om de reorganisatie van de politie te kunnen voltooien verhoogd van 230 miljoen naar 460 miljoen.

Dumoulin terug in het rood in achttiende rit Ronde van Spanje

De achttiende etappe van de Ronde van Spanje telt 204 kilometer en voert het peloton van Roa naar Riaza. De scherprechter is de Puerto de la Quesera, een berg van eerste categorie waarvan de top op vijftien kilometer van de aankomst ligt. De verwachte aankomsttijd is om 17.40 uur. Tom Dumoulin reed zich woensdag met een sterke tijdrit terug in de rode trui. Zijn voorsprong is echter broos. Hij leidt met drie seconden voorsprong op de Italiaan Fabio Aru van Astana.

Hoorzitting over uitspraak klimaatproblematiek

In de Kamer vindt een hoorzitting plaats naar aanleiding van de uitspraak van de rechter dat Nederland meer moet doen om de klimaatproblematiek aan te pakken. Het kabinet heeft inmiddels besloten tegen deze uitspraak in beroep te willen gaan.

Weer en verkeer

Donderdag is het opnieuw zonnig en droog. In het noorden en oosten komt meer hoge bewolking voor. De temperatuur loopt op naar 18 tot 20 graden. Vrijdag is het ook vrij zonnig, in het noordoosten is er in de loop van de dag kans op een bui.

De Verkeersinformatiedienst rekent woensdag voor zowel de ochtend als de avond op een normale spits. Door het fraaie weer worden geen bijzonderheden verwacht. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie